Лидерът на гражданската организация Спаси София Борис Бонев ще внесе

...
Лидерът на гражданската организация Спаси София Борис Бонев ще внесе
Коментари Харесай

Спаси София настоява за отглеждане на плодове, зеленчуци и подправки в града


Лидерът на гражданската организация " Спаси София " Борис Бонев ще внесе отчет в Столичния общински съвет (СОС) по тази причина по какъв начин може градското земеделие, което е в сива зона да бъде вкарано в едни комфортни, работещи рамки , тъй че да е ясно кой защо дава отговор и за какво е значимо да има градско земеделие.

Градското земеделие е развъждане на плодове, зеленчуци, подправки и билки в урбанизирани територии в крайградски зони, в междублокови пространства, тераси, балкони и покриви, в паркове, консервационни зони, около пътища, потоци, реки и ЖП линии.

Целите на отчета за градското земеделие са стимулирането му от регионите и общинските администрации, дефиниране на градско земеделие в нормативната уредба, улеснен режим за достъп до общински терени от градски земеделци и градското земеделие да е част от здравните, просветителни и обществени действия на Столична община.

Градското земеделие е една тематика, която е непозната за хората за това за какво е потребно за града и за какво би трябвало да се влагат средства за него , изясни Бонев на конференция пред публицисти в Столична община.

Той желае измененията да се случат по-бързо и хората, които се занимават с градско земеделие да работят в ясна нормативна среда.

Адвокат Христо Колев изясни, че с приемането на отчета София ще утвърди своя имидж на зелен град и ще се включи в един лист от огромни международни градове, които се борят с климатичните промени и провокации посредством новаторски технологии и политики, измежду които е и градското земеделие.

Около 800 млн. души по света практикуват градско земеделие , по думите му. Между 2011-2021 година над 13 000 души са мигрирали в столицата по данни на Национален статистически институт. Затова тематиката за градското земеделие, достъпът до здравословна и чиста храна е толкоз настояща, сподели юристът.

Той се надява посредством отчета Столична община да влезе в един по-широк и градивен разговор с екоактивистите, кварталните водачи и производителите на градски зеленчуци и плодове, с цел да може да се сътвори за в бъдеще една независима и самостоятелна разпоредба за градско земеделие.

Адвокат Христо Колев посочи, че градското земеделие в София е интензивно, макар пречките, провокациите и несигурността поради финансовите запаси . Между 20 и 60% от потребностите на едно семейство могат да бъдат покрити от продукция, осъществена с градско земеделие.

Дългосрочните изгоди от градското земеделие ще е в икономическо, обществено и екологично естество. Икономическите изгоди са свързани с насърчаването на бранша.

Социалните изгоди от градското земеделие е понижаване на битовите закононарушения и инструмент за физическо и психическо разтоварване на популацията на града. Такива образци за обществените изгоди от градското земеделие са " Чудната градина " в Добрич, " Зеленчуковата градина " в столичния квартал " Надежда ".

Екологичните изгоди от градското земеделие може да бъде детайл решение на наболелите проблеми на общината, свързани с ръководството на отпадъците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР