Лидерът на „Горди момчета“ Джо Бигс беше осъден на 17 години затвор по делото от 6 януари

...
Лидер на Гордите момчета, който ръководи позорния марш на крайнодясната
Коментари Харесай

Лидер на Гордите момчета, който ръководи позорния марш на крайнодясната организация до Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., беше осъден на 17 години затвор – сред най-дългите присъди, издавани досега за осъден бунтовник.

Джо Бигс беше осъден от жури във Вашингтон, окръг Колумбия, по няколко обвинения, включително бунтовна конспирация за опит за насилствено предотвратяване на мирното прехвърляне на властта от тогавашния президент Доналд Тръмп на Джо Байдън след изборите през 2020 г.

„Нашата конституция и закони ви дават толкова много важни права, за които американците са се борили и умирали, и които вие сами носите униформа, за да ги защитавате“, каза окръжният съдия Тимъти Кели при произнасянето на присъдата. „Хората по света биха дали всичко за тези права.“

Но 6 януари 2021 г., каза Кели, „наруши нашата традиция за мирно предаване на властта“ в Съединените щати.

„Естеството на конституционния момент, в който бяхме в онзи ден, е нещо толкова чувствително, че заслужава значителна присъда“, каза той.

Първоначално прокурорите поискаха от Кели да осъди Бигс на 33 години затвор – почти двойно повече от най-дългата присъда, получавана от обвиняем във връзка с нападението от 6 януари 2021 г. – с аргумента, че Бигс и неговите съобвиняеми „умишлено са се позиционирали в авангарда на политическото насилие в тази страна ” в продължение на години и на 6 януари 2021 г. се опита да „промени хода на американската история”.

Но Кели отиде значително под това искане, като каза, че не иска да „минимизира насилието, което наистина се е случило“ по време на атаката на Капитолия, но че трябва да е наясно на какво са осъдени други хора за поведение, свързано с 6 януари, 2021 г., за да не се създават големи или неоправдани различия.

Тежката присъда е втората най-дълга присъда, постановена за обвиняем, осъден като част от атаката на Капитолия. Лидерът и основател на Oath Keeper Стюарт Роудс получи най-дългата присъда от 18 години затвор.

„Любопитството ми взе най-доброто от мен“

В страстен призив към съдията Бигс, облечен в оранжев затворнически гащеризон, каза, че „знам, че трябва да бъда наказан и разбирам“, но добави „моля, дайте ми шанс, умолявам ви, да взема дъщеря ми до училище и да я вземеш.

„Знам, че обърках онзи ден, но не съм терорист“, каза той през сълзи. Бигс каза, че е бил „прелъстен“ от мафията и „просто е продължил напред.

„Исках да видя какво ще се случи“, каза той. „Любопитството ми взе най-доброто от мен и ще трябва да живея с това до края на живота си.“

По време на продължил месеци и на моменти бурен процес, прокурорите представиха доказателства, че Бигс и трима от неговите съобвиняеми – Итън Нордиан, Закари Рел и Енрике Тарио – са заговорничели и широко са насърчавали насилие в навечерието на атаката на Капитолия.

Когато избухна бунтът, Бигс, Нордиан и Рел се отдръпнаха, докато други – включително петият обвиняем Доминик Пецола – нападнаха полицията на предната линия и нахлуха в Капитолия, твърдят прокурорите на процеса.

Четирима от обвиняемите, Бигс, Тарио, Нордеан и Рел, бяха осъдени за бунтовнически заговор, докато Пецола беше оправдан по това обвинение.

И петте горди момчета бяха признати за виновни по други обвинения, свързани с 6 януари, включително: възпрепятстване на официално производство, заговор за предотвратяване на изпълнението на задължения от служител, възпрепятстване на правоприлагането по време на граждански безредици, унищожаване на държавна собственост и подпомагане и съучастие.

В съдебна документация преди изслушването на присъдата в четвъртък, прокурорите пишат, че „поведението на тези обвиняеми е по-възмутително от това на обвиняемите в Oath Keeper и изисква по-големи присъди“.

Бигс, постанови Кели по-рано по време на изслушването в четвъртък, е подложен на по-строги наказания за вътрешен тероризъм, защото събори ограда на територията на Капитолия по време на бунта, който раздели служителите на реда от тълпата, довеждайки тълпата една крачка по-близо до нарушаването на Капитолия .

Министерството на правосъдието по-рано е търсило същото подобрение в други случаи, свързани с 6 януари, въпреки че съдиите рядко са го прилагали – особено за членове или сътрудници на крайнодесните Пазители на клетвата.

Нарушението на тълпата в Капитолия „накара законодателната власт да се разклати“, каза прокурорът Джейсън Маккълоу в аргумента за подобрението и „ни изправи на ръба на конституционна криза“.

Маккълоу продължи: „Когато родителят обмисля дали може да заведе дете на избирателно място и мисли два пъти за това, когато двойка реши дали трябва да присъства на встъпването в длъжност и мисли два пъти за това – това е целта на [Гордите момчета] да направят – те имаха за цел да сплашат и ужасят избраните служители, правоохранителните органи и останалата част от страната, с която не бяха съгласни, и да ги накарат да се придържат към тяхната гледна точка.“

Тази история е актуализирана с допълнителни разработки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР