Лидерът на ГЕРБ ще държи вратата към Продължаваме промяната“ отворена

...
Лидерът на ГЕРБ ще държи вратата към Продължаваме промяната“ отворена
Коментари Харесай

Кабинет с премиер Мария Габриел е оферта към ПП, на БСП и ДПС Борисов ще предложи друго

Лидерът на ГЕРБ ще държи вратата към „ Продължаваме промяната “ отворена до последния миг, счита някогашният вицепремиер

Ивайло Калфин е на 58 година и има сериозен политически опит в българските и европейските институции. Бил е заместител министър-председател и външен министър в държавното управление на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и обществената политика във второто държавно управление на Бойко Борисов от квотата на АБВ. Потърсихме го за коментар във връзка последното на водача на ГЕРБ от през днешния ден, с което той сподели последна решителност да сформира постоянен кабинет в границите на актуалното 49-о Народно заседание.

- Г-н Калфин, Бойко Борисов през днешния ден показва увереност ГЕРБ да направи държавно управление с първия мандат. Това съгласно Вас съществено ли е, или е по-скоро някакъв спектакъл?

- Аз към този момент мъчно разграничавам в България кое е съществено и кое е спектакъл, тъй като има толкоз нелогични дейности, че наподобяват дори на самодейна режисура. ГЕРБ завоюва изборите, те са първа политическа мощ и ще получат първия мандат за сформиране на държавно управление. Така че главната отговорност е на ГЕРБ. Те имат няколко варианти - доста се написа за тях. Очевидно, желаната за Борисов е с „ Продължаваме промяната “. Политическа партия го сложиха пред неизпълнимо изискване, на процедура, да се откаже от всичко – от мандата, от първото място, което е спечелил, и да поддържа техен кабинет. Те се държаха все едно те са спечелили изборите. Това го гледахме на предходните издания на изборите – по този начин не се получава. Т.е. Борисов се пробва да даде всевъзможни знаци, че би управлявал с „ Продължаваме промяната “ при оптимални взаимни отстъпки и несъмнено ще държи тази врата отворена до последния миг, до момента в който се види дали те са склонни да създадат сходно държавно управление.

- А Вие смятате ли, че има такава алтернатива? ПП-ДБ от дълго време споделиха, че няма да поддържат първия мандат. То е ясно, че отиваме към вид с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ ИТН “.

- Да, това е вторият вид на Борисов и несъмнено той това ще направи, в случай че от Политическа партия откажат още веднъж да поддържат.

- Въпросът е дали това действително може да стане. Ключът, допускам, е в Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи е ясно, че са подготвени...

- Според мен може да стане. Даже Българска социалистическа партия на драго сърце ще се затичат, единствено че ще се скрият зад някакви общи изречения като „ да няма коалиция, но да има експертно държавно управление “, пък те да го поддържат – нещо такова. Разбира се, това би трябвало да бъде с политически задължения, тъй като държавно управление на малцинството е най-глупавата концепция, която може да пристигна, тъй като това значи за всяко гласоподаване в Народното събрание да има пазарлъци. Но в случай че има политическа поддръжка, ще си намерят някакъв заслон за тази работа и ще разгласят, че това не е коалиция, а нещо друго. Така че и Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия ще влязат – айде да не споделяме на драго сърце, само че много пламенно в подобен кабинет.

- Убеден сте в това нещо? Няма какво да ги спре?

- Ами да, не виждам какво може да ги спре. В смисъл, в случай че се заприказват доста в детайлите на политиката, която ще се води, не знам по какъв начин тъкмо ще се схванат върху една политика, примерно във външнополитически аспект. Обаче желанието им за присъединяване в ръководството ще е по-силно съгласно мен.

- А вътрешно-партийното допитване, което Българска социалистическа партия възнамерява, може ли да спъне процеса?

- Не може да го спъне, тъй като вътрешното допитване става сред почитателите на Корнелия Нинова. В Българска социалистическа партия единствено това остана към този момент.

- Но те споделят, че ще питат всички членове на Българска социалистическа партия.

- Да, да – всички членове ще питат и ще получат резултата, който Корнелия желае.

- Завъртя се името на Мария Габриел като претендент за министър председател и е съвсем несъмнено, че ще е тя. Според Вас удачна кандидатура ли е?

- Не ми се ще да разясня обособени имена. Няма опит в държавната администрация, има пък опит в европейската администрация. Но въпросът е дали изобщо тази формула ще проработи с министър председател на ГЕРБ и министри от „ Продължаваме промяната “. Аз имам известни подозрения, че ще стане.

- Защо включвате „ Продължаваме промяната “ – този вид е изключен?

- Ами тъй като това е офертата на ГЕРБ.

- Тази оферта е отхвърлена и аз не знам за какво Борисов непрекъснато ги връща в играта.

- Той им държи вратата отворена и не желае да я затвори, тъй като избира да направи коалиция с тях, а не с другите.

- А Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще одобряват ли Габриел за министър председател?

- Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще одобряват всичко, единствено че, в случай че ще прави коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, съгласно мен офертата на Борисов ще наподобява по различен метод. Това е оферта към Политическа партия.

- Т.е. съгласно Вас до 15 май той може да смени кандидат-премиера, в случай че се наложи да прави коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи?

- Ако ще прави коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, съгласно мен ще има друг модел кабинет?

- Друг министър председател ще предложи, по този начин ли?

- Да.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР