Лидерът на ГЕРБ обсъди проблемите на демографията с евродепутата Сергей

...
Лидерът на ГЕРБ обсъди проблемите на демографията с евродепутата Сергей
Коментари Харесай

Как българките да раждат повече бебета: Борисов говори със Станишев

Лидерът на ГЕРБ разиска проблемите на демографията с евродепутата Сергей Станишев

Справянето с демографската рецесия би трябвало да е водеща национална идея. Това съобщи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев. 

Борисов определи демографската рецесия като един от най-важните национални проблеми и акцентира, че политиката за превъзмогване на демографската рецесия би трябвало да е сплотяваща цел сред политическите съидейници. 

На срещата участваха и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков,  председателят на парламентарната група  на ГЕРБ Десислава Атанасова, ръководителят на Комисията по опазването на здравето Костадин Ангелов и ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева.

" Демографската рецесия, би трябвало да бъде идея и това да се отрази в идния бюджет, както и в националната здравна тактика за 2030 година ", безапелационен беше Бойко Борисов. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се съгласи, че тематиката за намаляващото население на България би трябвало да се трансформира в национална, само че посочи, че е належащо да се търси систематичен метод за нейното разрешаване и превъзмогване. 

„ Необходимо е незабавното реализиране на политически консенсус сред партиите в Народното събрание и институциите на Република България за слагането на демографията във фокуса на нашите национални старания през идващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел ", съобщи от своя страна евродепутатът Сергей Станишев. 

" Мога да ви уверя, че в наше лице вие може да разчитате на сътрудник и ще срещате цялостна поддръжка. Темата е тежка и застрашаваща освен за България, само че и за Европа “, означи Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ има подготвеност да се ангажира с национални стратегии, както и да се търсят способи за разширение на пакетите на НЗОК, посредством които страната подкрепя засегнатите фамилии.

Костадин Ангелов и Деница Сачева предложиха  да се провежда взаимно съвещание на  здравната, обществената и просветителната комисии в Народното събрание, защото за решаването на демографската рецесия се изисква ангажирането на всички институции и търсенето на комплекси решения, които стартират от инициирането на здравно обучение измежду подрастващите възпитаници, през провеждането на скрининг стратегии измежду младите за проучване на репродуктивното здраве, до  изработването на социално-икономически ограничения за предварителна защита на ниската раждаемост, миграцията и ниските приходи. Костадин Ангелов напомни, че в предизборната стратегия на ГЕРБ е заложено и предложение за вицепремиер по демографията.

Деница Сачева добави, че ключът е да си търсят взаимовръзките сред обособените политики и резистентен политически фокус върху демографската рецесия.

На срещата участваха доктор Таня Андреева, някогашен министър на опазването на здравето и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на опазването на здравето, Радина Велчева, създател на фондация „ Искам бебе “, доктор Мефтуне Шефкетова, началник на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда и доктор Александър Кобаков, шеф на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „ Света София “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР