Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е прекарал

...
Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е прекарал
Коментари Харесай

Бойко Борисов е без обвинение, изнудване е основанието за ареста

Лидерът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов е прекарал нощта в ареста, откакто нощес малко преди 21.00 ч. той, ПР-ът му  Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха арестувани.

Мащабната акция на Министерство на вътрешните работи бе по следствие на Европейската прокуратура, са удостоверили от силовото ведомство.  Според Министерство на вътрешните работи " акцията е по необходимост ", което значи, че прокуратурата не е била известена за нея.

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков съобщи, че няма повдигнато обвиняване против водача на ГЕРБ.  " Няма и не може да има повдигнато обвиняване, защото обвиняване може да се повдигне единствено след документално удостоверение от прокурор ", обясни юристът. Той удостовери, че досъдебното произвеждане е формирано от Министерство на вътрешните работи на 17 март при изискванията за необходимост. Става въпрос за същата инспекция, формирана по сигнал от съдружие " Боец ", разясни Менков. Проверката е формирана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов към този момент е давал пояснения.

Според Менков преписката, по която полицията прави инспекция, не е подадена и не е докладвана на прокуратурата. По думите му първото деяние по следствието е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел и това е единственото деяние по следствието, осъществено до този миг, преди претърсванията в дома на Борисов.

" Няма повдигнато обвиняване, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, само че не написа кое лице е изнудвано, по кое време, по какъв начин и по какви аргументи ", изясни още Менков.  " За нито едно от претърсванията няма авансово позволение на съда, полицейските органи ги правят при така наречен условия на необходимост и са длъжни  до 24 часа да предявят дейностите си пред способния съд, с цел да може той да реши дали ще утвърди тези претърсвания ", разяснява той. 

Според него в следствието не вземат участие европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори. " В момента даже няма проверяващи служители на реда, има единствено полицейски органи, които се държат извънредно професионално ", описа той за ситуацията в ГДНП. " Утре ще чакаме проверяващите да решат какво ще вършат. Те би трябвало да рапортуват на прокуратурата, да се дефинира наблюдаващ прокурор, да забележим ще има ли покачване на обвиняване, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на очевидец ", уточни Менков.  

Според адвокат Людмил Рангелов най-късно към 22.00 ч. през днешния ден Борисов би трябвало да бъде освободен или прокурор да му вземе мярка " задържане под стража ". Ако е от подготвеност на делегираните европейски прокурори или е от подготвеност на българската прокуратура, тя изготвя разпореждане за задържане под стража за 72 часа. След това може да го показа пред съда за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", изясни той. Според него условия на неотложност има, когато са нужни незабавни дейности за попречване на закононарушение или за събиране на доказателства, тъй като всяко забавяне би провалило едно следствие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР