Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран

...
Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран
Коментари Харесай

Борисов оглави външната комисия в НС, Петков - Комисията по въпросите на ЕС, Цонев - Бюджетната

Лидерът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов беше определен за ръководител на Комисията по външна политика в Народното събрание. Решението беше взето със 161 гласа „ за “. Имаше и един глас „ срещу “ – на самостоятелния народен представител Радостин Василев. 

Външната комисия ще има трима заместник-председатели - Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер („ Продължаваме Промяната - Демократична България “), и Филиз Хюсменова (ДПС).

 

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков оглави Комисията по въпросите на Европейския съюз (ЕС) в Народното събрание. За заместник-председатели на комисията бяха определени Деница Симеонова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от Движение за права и свободи. Решението беше признато със 155 гласа „ за “.

 

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание беше определена Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС. Заместник-председатели на вътрешната комисия ще бъдат Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от Движение за права и свободи.

 

Днес депутатите най-накрая избраха управления на непрекъснатите комисии, откакто повече от два месеца те бяха " обезглавени " и се стигна до " ексцентричното решение " за краткотрайни ръководители. Това се случи с смяна в Правилника за организацията и активността на Народно събрание, която даде опция на Росен Желязков да показва краткотрайни шефове на комисиите.

 

Разпределението на управителните позиции в комисиите не е единствено процедурен въпрос. Разпределението на квотите постоянно отразява и съотношението във властта. В актуалната обстановка мандатоносителите от ПП-ДБ получават единствено две комисии, само че това бе и част от сделката за избирането на ротационния кабинет " Денков-Габриел ". Коалицията още тогава заявява, че оставяйки управленията на комисии на останалите партии, ще им даде опцията да ги управляват в законодателната власт. Любопитното е, че разпределението на порциите е в интерес на така наречен " евроатлантическо болшинство " - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС си разпределят квотите в съответствие 2-14-5.

 

Нова тройна коалиция и демонстративно сбогом

Очакваше се Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " да получат по една комисия. Левицата трябваше да оглави тази за българите в чужбина, Има Такъв Народ - по земеделие, а " Възраждане " да вземе туризма. В хода на гласуването през днешния ден обаче Българска социалистическа партия изиска отмора. След края ѝ ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов дефинира тези три партии като съпротива и ги прикани да не излъчват ръководители и зам.-председатели на комисията.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната ѝ група към този момент е взела решение и няма да номинира свои фрагменти. Случвало се " прегрупиране на паралелната страна, с цел да оцелее ":

 

" Гласуването легитимира паралелната страна, като управление на Народното събрание ", добави тя и по-късно Българска социалистическа партия напусна пленарна зала.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък дефинира трите парламентарни групи като проруски, които с гласуването си се обрисували ясно като такива. 

 

" Нас са ни пратили в Народното събрание, с цел да защитим геополитическия избор на България и да сложим завършек на политическата рецесия. Ние не участваме във властта, само че поддържаме кабинета. В това Народно събрание има най-голямото евроатлантическо болшинство от прехода насам от 168 души ", добави Цонев.

 

На собствен ред водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов поиска ексклузивен председателки съвет, по време на който квотите да бъдат преразпределени. Председателят на НС Росен Желязков заяви, че в случай че свика подобен, на него ще се появят единствено представители на " Възраждане " и няма смисъл от ново спиране. В отговор " Възраждане " отдръпна кандидатурите си и напусна зала. Същото направи и групата на Има Такъв Народ.

 

В последна сметка ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи останаха сами в зала и дружно определяха и с цялостно единогласие гласоподаваха управления на парламентарните комисии, които в 49-ото Народно събрание ще наподобяват по този начин:

При номинацията на Бойко Борисов за началник на външната комисия на трибуната излезе самостоятелният народен представител Радостин Василев, който се самоопредели като " съпротива от един ". Той съобщи, че " Продължаваме промяната " се е трансформирала в " посмешище " и от едната страна се прегръщала с ГЕРБ, а от другата - с Движение за права и свободи. Той съобщи, че номинацията на Борисов за ръководител на комисията по външна политика ще се занимава с Барселона и заплащането на съветски енергийни планове.

След него на трибуната излезе Георг Георгиев от ГЕРБ, който се обърна към Радостин Василев с думите " господин една партия не стига ". Независимият народен представител напусна " ИТН " предходната година, а тази - и " Продължаваме промяната ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР