Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път коментира в

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път коментира в
Коментари Харесай

Война между лидери на партии. Борисов изключи импийчмънт на Радев заради конфликта с Пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път разяснява в сряда спора сред президента Румен Радев и ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски . Той дефинира конфликта сред двамата като " война сред водачи на партии ", само че изключи опцията да се стигне до импийчмънт на президента.

В началото на седмицата Радев и Пеевски си размених. Депутатът от Движение за права и свободи заприказва за корупционен " път на Копринката " в президентството, визирайки съветника на президента Николай Копринков . Радев пък назова Пеевски " господин Магнитски ", намеквайки за включването на Пеевски в санкционния лист на Съединени американски щати по закона " Магнитски " поради данни за корупция.

" Абсурдно е да се приказва за импийчмънт на човек, който е директно определен от народа, както и е неуместно този човек да приказва като партиен водач и да не хареса нищо, което се е случило до този миг в България, с изключение на служебните държавни управления ", сподели в сряда Борисов във връзка апелите на Пеевски за оставка на Радев.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли да разяснява офанзивите на Пеевски към Радев, само че позволи, че те са отправени против президента " в качеството му на предстоящ партиен водач, а не на държавен глава ".

" Движение за права и свободи знае повече от ГЕРБ, тъй като те бяха близки с президента Радев ", сподели още Борисов, който подсети, че пръв е заговорил за " пътя на Копринката ".

Фразата Борисов употребява през октомври 2021 година в подтекста на злоупотреби и контрабанда, свързани с президентството.

" Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес към тази притча и не виждам никакъв смисъл да разясня войната сред водачи на политически партии ", добави Борисов пред кореспонденти в коридорите на Народното събрание.

Той настоя да получи отговор и на въпроса кой е предложил на Радев да стане част от така наречен " сглобка " - съдружното ръководство на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ, подкрепено от Движение за права и свободи. Такова изказване направи във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова .

" Тъй като аз не съм отправил такава оферта, да попитате водачите на другите партии от сглобката кой е отправил такава оферта. Г-жа Йотова едва ли си го е изсмукала от пръстите ", сподели Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ и министър на финансите Асен Василев по-рано отхвърли да знае за сходна покана към президента.

Според Борисов обаче поканата може да е пристигнала единствено от водачите на ПП-ДБ, на които трансферира отговорността за назначенията в специфичните служби.

" През миналите три години президента Радев еднолично или дружно с сътрудниците от ПП-ДБ назначи освен ръководителите, само че и заместниците във всички служби за сигурност, в това число и в Министерство на вътрешните работи ", добави той.

Внесеният преди месеци законопроектът на ПП-ДБ за промяна на спецслужбите към момента не е прегледан от парламентарните комисии. В края на предходната година, което на ръководителя на парламентарната комисия за надзор на службите Атанас Атанасов от ПП-ДБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР