Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смекчи тона си към политическия

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смекчи тона си към политическия
Коментари Харесай

Бойко Борисов смекчи тона към Радев: Конституционната реформа можелo да се съобрази с президентството

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смекчи тона си към политическия си конкурент Румен Радев след днешното гласоподаване по препоръчаните конституционни промени, като разгласи, че Конституцията може да се промени по този начин, че да се съобрази с президентската институция.

Днес Народното събрание прие на първо четене измененията в Конституцията със 164 гласа " за ", 66 " срещу " и без въздържали се. Според парламентарната процедура, през днешния ден промените бяха подложени още веднъж на първо гласоподаване, след като преди два месеца не събраха нужните три четвърти болшинство.

В коридорите на Народното събрание Бойко Борисов разяснява гласуването, като сподели, че има елементи от конституционните текстове, в които Народното събрание може да се съобрази с президентската институция сред първо и второ четене.

Борисов не посочи какво тъкмо има поради, само че след него се изрича ръководителят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той изясни, че се разисква смяна в този член от Конституцията, който лимитира президента, и освен това планува да се разшири кръгът от лицата евентуални служебни министър-председатели, сред които президентът ще може да избира, заяви Делян Пеевски.  " Дискутираме го, по всяка възможност кръгът ще се разшири ", сподели той.

Според него е законно Народното събрание да организира конституционна промяна. По думите му конституционната промяна ще завърши преди Коледа.  " Водят се диалози и за попълването на регулаторите. Смятам, че ще стигнем до консенсус в името на България ", заяви Пеевски.

На въпрос има ли легитимност Народното събрание да организира конституционна промяна, в случай че се употребява единствено с 8% социална поддръжка, Борисов отговори, че постоянно е апелирал хората да отидат да гласоподават и самият той постоянно е дал своя вот. " Тези, които гласоподават, имат право да имат искания ", добави той.

Борисов сподели, че ГЕРБ не престават да водят разговор със своите сътрудници в ръководството за конституционните промени. Според него ще се откри поддръжка мандатите на ръководителите на Върховния съд да се лимитират до един.

" Между първо и второ четене има дребни елементи, които могат да се съобразят с президентската институция. Важното е, че 163 депутати от трите партии - успяхме да го гласуваме. Учудващо в залата не беше цялата парламентарна група на ПП-ДБ ", означи Бойко Борисов.

Съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов заяви, че най-важното е България да има самостоятелен съд и прокуратура. Той удостовери, че диалозите по текстовете на Конституцията не престават. Христо Иванов изясни, че има единодушие да има 5-годишно ограничаване на мандата на основния прокурор и 2-годишно за мандата на ръководителите на висшите съдилища.

" Не е концепцията персонално да утвърждаваме основните прокурори. Уверявам ви, че измененията в Конституцията нямат сходна цел. С тази смяна ще подсигуряваме самостоятелен избор на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет ", сподели Христо Иванов.

По думите му дебатът за двойното поданство тече и се търси най-хубавото решение.

Другият съпредседател на " Демократична България "  Атанас Атанасов подчерта, че това е единствено началото на промяната и че оттук насетне предстоят промени в процесуалните закони.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Кирил Петков добави, че през днешния ден е била съществена стъпка в посока на смяната, която са обещавали през последните две години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР