Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се поклони в българската църква

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се поклони в българската църква
Коментари Харесай

Борисов на литургия в Желязната църква в Истанбул, срещна се с Вартоломей

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се поклони в българската черква в Истанбул " Св. Стефан, наричана още Желязната черква. След молебена архимандрит Харалампий, който е духовният лидер на българите в града на Босфора, му подари пай от камъните, с които е бил малтретиран и погубен Св. Стефан, заяви самият Борисов в профила си във Facebook.

Дарът е поднесен на българската черква " Св. Стефан " в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с умишлен Акт.

" Затова през днешния ден тази свещена каменна светиня ми беше предадена в наличието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм " Св. Стефан " в Южния парк в София ", сподели водачът на ГЕРБ. Борисов напомни, че преди 4 години, на 8 януари 2018 година, дружно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха възобновения български храм, прочут като Желязната черква.

" Благодарение на вас и почитаемия президент Ердоган се продължи едно велико дело да продължите и съхраните храма св. Стефан. Вие единствен в България се сетихте да възстановите и предоставите за бъдещите времена този храм в необикновен тип, както и метоха ", съобщи Архимандрит Харалампий.

Борисов напомни, че когато е пристигнал и е видял по какъв начин църквата се е наклонила и ще падне, е провел диалог с Ердоган.

" Всеки един детайл от тази черква беше напоен от наслойка или изобщо го нямаше. Всяко металче беше грундирано и позлатено, с цел да може през днешния ден, когато идваме на да се виждат златните кръстове, а над Истанбул да се носи камбанен звън ", съобщи Борисов. В църквата бе отслужен молебен за здравето на българския народ. 



Борисов подари на Желязната черква съдове за отслужване на благословена литургия, които занапред нататък ще се употребяват за всяка молитва в църквата. После водачът на ГЕРБ отнесе подарък от храма " Св. Стефан " и на Вселенския патриарх Вартоломей.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР