Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опита тази сурин да

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опита тази сурин да
Коментари Харесай

Борисов защити Радев от импийчмънт, но го атакува остро, че говори като партиен лидер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опита тази сурин да заеме балансираща позиция във връзка с спора Пеевски-Радев.

Той съобщи изрично, че е неуместно да се приказва за импийчмънт на президента, който е определен директно от народа и в това време посочи, че е също по този начин неуместно президентът да приказва като партиен водач.

 

Борисов посочи, че за момента няма потребност от предварително преустановяване на мандата на президента Румен Радев поради обвиняванията, които насочи към него ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. И в същото време не спести рецензиите си към президента. Нещо повече - Борисов остро атакува Радев за това, че излиза ивзън конституционните си пълномощия на държавен глава, който би трябвало да има сплотяваща роля.

 

" Абсурдно е да се приказва за импийчмънт за човек, директно определен от народа. Абсурдно даже! Както и е неуместно този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител, да приказва като партиен водач. И да не хареса нищо, което се е случило до този миг в България, с изключение на служебните държавни управления ", сподели Борисов. 

 

В началото на седмицата Румен Радев заприказва за потребност от политическа опция, с което ненапълно удостовери слуховете за готвен политически план, което пък непосредствено влиза в несъгласие с конституционните правила.

" Ако това е по този начин, това е нарушаване на Конституцията и е политически неточно. Когато се изказваш като последна инстанция, каквато е президентската институция, а в това време имаш политически планове зад тебе, това не би трябвало да се смята за президентската дума, а за дума на партиен водач ", изтъкна Борисов и изиска да се разбере кой е правил предложения на Радев да взе участие в сглобката, както през вчерашния ден разгласи вицепрезидентът Йотова..

 

В този смисъл Борисов позволи, че Пеевски нападна Радев  в качеството му на предстоящ партиен водач, а не на президент. И предположи, че Движение за права и свободи " знае повече от ГЕРБ, тъй като те бяха близки с президента Радев ".

 

За своята роля в създалото се напрежение сред институциите, Борисов посочи, че родената от него фраза  " Пътят на Копринката " е била притча и той я е употребил, когато е приказвал по тематиката.

 

Припомняме, по време на президентската предизборна акция през октомври 2021 година Борисов съобщи:
" Може да кажем умерено за Пловдив, че е " Пътят на Копринката ". Води от варненската митница, през софийската митница, където се обмитяват контрабандните тирове. Минават от Свиленград, идват в софийската митница и единствено един митничар ги обмитява. И по " Пътя на Копринката " към село Труд, с торбите, отиват за... знаете какво имам поради. В момента търсят камиони с контрабандни цигари и ги няма. Там по петнайсет тира, шестнайсетия го хващат с пестициди. И това го ядем след това, и ни тровят, влиза контрабанда. "


" Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес към тази притча, и не виждам никакъв смисъл да разясня войната сред водачи на политически партии ", сподели през днешния ден Борисов.  " Опитът в политиката ме е научил, че би трябвало да приказваш това, което можеш да докажеш. "

Укори публицистите, че когато той е приказвал за схемите, не му е обърнато внимание, а в този момент, " тъй като го е споделил сътрудника Пеевски, би трябвало аз да изяснявам неговите думи ".

 

Въпреки опита си да резервира индиферентност в спора водачът не ГЕРБ  въпреки всичко открехна, че служебните кабинети на Румен Радев не са формирани по напълно транспарантен метод. Борисов призна, че знае много за конструирането им, " тъй като хората приказват ". " В сглобката имаме сътрудници, които са взели участие във всички тези диалози, те знаят по какъв начин са правени служебните държавни управления. И Кирил Петков, и Асен Василев, какъв брой можем да изброяваме през това време ", добави той.

 

По този повод Борисов прикани всички да са по-внимателни с лепенето на етикети, тъй като " в една правова страна има неща, които се потвърждават, и институции, които работят по тях ".

 

В отговор на апелите на Пеевски службите да извадят каквото имат за делата към президентската институция Кирил Петков изиска промяна в службите за сигурност преди да се търси от тях каквато и да е информация.

 

По този мотив Борисов укори Петков, че в изявлението си не е споделил и дума за секретаря на президента Николай Копринков, който стана основно настоящо лице в спора сред Пеевски и Радев, и добави, че всички водачи употребяват тази обстановка за своите политически цели. " Моите са най-чисти. Аз не желая еднолично която и да е политическа партия да се меси в работата на самостоятелните служби ", добави той, по-късно сподели, че се желаят политически назначения в службите, само че той смята, че това е неверно. Борисов напомни, че едно такова политическо предопределение към този момент е реалност - някогашният народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Петър Петров бе назначен за зам.-председател на организацията за национална сигурност (ДАНС).

Три години Радев и Политическа партия назначаха еднолично управленията на службите, сподели още Борисов.

 

Борисов изясни, че фронтът на ГЕРБ против Радев преди години не е бил целеустремен, а е бил в отговор на това, че Радев е желал да смъкна ГЕРБ от власт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР