Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста на
Коментари Харесай

Адвокат Менков: Борисов е задържан по сигнал за изнудване, разпитан е премиерът

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста на Главна дирекция " Национална полиция ". Около 1.30 ч. тази нощ юристът му Менко Менков съобщи пред публицисти, че някогашният министър председател е арестуван по сигнал за изнудване, а Европейската прокуратура не взе участие в акцията.

" Няма и не може да има повдигнато обвиняване, защото обвиняване може да се повдигне единствено след документално удостоверение от прокурор ", изясни юристът, който беше в постройката на ГДНП, където бе отведен нощес Борисов.

Менко Менков сподели, че досъдебното произвеждане е формирано от Министерство на вътрешните работи на 17 март при изискванията за необходимост, става въпрос за същата инспекция, формирана по сигнал от съдружие " Боец ". Адвокатът посочи, че инспекцията е формирана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава пояснения, а, по думите му, сигналът е въз основата на разпечатка от медиите.

Преписката, по която полицията прави инспекция, не е подадена и не е докладвана на прокуратурата, сподели Менков. По думите му първото деяние по следствието е било разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на очевидец през вчерашния ден и това е единственото деяние по следствието, осъществено до този миг, преди претърсванията в дома на Борисов.

" Кирил Петков е разпитан в качеството си на очевидец през днешния ден. Не съм осведомен с никакви материали, с изключение на с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой различен, с изключение на Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е упрекнат Борисов. Написани са някакви общи разпореждания, съгласно които става дума за изнудване. Не написа нито кого, нито по кое време, нито в какво тъкмо се показва изнудването ", сподели Менков.

Той осведоми, че някогашният министър на финансите Владислав Горанов също е арестуван, както и Севдалина Арнаудова.

За нито едно от претърсванията няма авансово позволение на съда, полицейските органи ги правят при така наречен условия на необходимост и са длъжни до 24 часа да предявят дейностите си пред способния съд, с цел да може той да реши дали ще утвърди тези претърсвания, разяснява Менков. Той счита, че въобще не може да се приказва за никаква необходимост, в случай, че инспекцията тече към този момент три месеца.

Според него в следствието не вземат участие Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. В момента даже няма проверяващи служители на реда, има единствено полицейски органи, които се държат извънредно професионално, описа той за ситуацията в ГДНП. Утре ще чакаме проверяващите да решат какво ще вършат. Те би трябвало да рапортуват на прокуратурата, да се дефинира наблюдаващ прокурор, да забележим ще има ли покачване на обвиняване, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на очевидец, уточни Менков.

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, нощес се събраха деятели и симпатизанти на ГЕРБ и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, откакто беше оповестена информацията, че е арестуван водачът на ГЕРБ. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че Бойко Борисов е арестуван и че е в ход огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

От партията на Борисов провеждат митинг от 9.00 ч. сутринта пред Министерския съвет с искане за оставка на държавното управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР