Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на Демократична България да

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на Демократична България да
Коментари Харесай

Забравете за съдебната реформа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на " Демократична България " да им хариже правосъдната промяна, както и поддръжка за конституционни промени Условието е присъединяване на Демократична България и Политическа партия в съдружно ръководство с ГЕРБ, което ще е политическа реабилитация за бившите/нови ръководещи Борисов обаче не за първи път дава обещание правосъдна промяна " каквато си пожелаете "
Само ден след изборите в неделя ГЕРБ размаха моркова и тоягата по една толкоз явна скица, че чак не е за поверие.

" Дайте си правосъдната промяна и ние ще я подкрепим, в случай че би трябвало и за конституционно болшинство " - това предложение водачът на ГЕРБ Бойко Борисов адресира във вторник съответно към " Демократична България ", а около тях и към " Продължаваме промяната " в нещо като програмна тирада, с която предложи съдружно ръководство.

По същото време прокуратурата изпрати призовка на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да се яви на разпит (снемане на сведения, прецизират от обвинението) и да даде партийни документи, с които да осветли жизненоважния за страната въпрос за какво Кирил Добрев не е бил позволен по присъединяване в съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Прокуратурата работи по тъжба на Добрев, който през декември м.г. бе изключен от партията, само че след това съдът го върна назад и в партията, и в управлението й. Призовани са и други двама членове на партийното управление.
Реклама
Нинова реагира остро: " Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния прелом в Българска социалистическа партия ", разяснява тя и се зарече, че няма да се яви на разпит, нито ще дава документи. По всичко проличава обаче, че вътрешните спорове в Българска социалистическа партия не са главният претекст на прокуратурата, а единствено мотивът. В миг, когато ГЕРБ и Бойко Борисов неистово и съвсем обезверено се борят за политическа реабилитация и нова легитимност посредством основаване на управническа коалиция с допустими политически субекти, включително и Българска социалистическа партия, акцията на прокуратурата наподобява като брутална форма на напън. Участието на Кирил Добрев в тая скица не е инцидентно, години наред той е считан за проводник на ГЕРБ в Българска социалистическа партия и непосредствен до Пеевски, това е една от аргументите за изключването му. Всъщност тази сякаш почтена прокурорска намеса (както твърди прокуратурата) във връзка на вътрешнопартийна драма, е нов образец за какво правосъдната промяна е наложителна.
Какво сподели Борисов за правосъдната промяна " Да, България! " приказват за правосъдната промяна. Ние ще подкрепим тяхната стратегия. Нека кажат какво оферират и ние ще го подкрепим. Но не да споделят: ние сме за Бойко Рашков и против Иван Гешев. Реформа, в която попадат имена не е никаква промяна. Ние желаеме промяна при която институциите по този начин да са подредени, че да няма значение името. ", сподели Борисов. Последната теза е кардинално вярна, само че парадоксалното е, че това е същият човек, който през 2015 година разгласи, че готвената тогава промяна ще е " за след Цацаров ".Сега Борисов се зарече, че е " подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки, всевъзможни отстъпки ". Той даде обещание, че: ГЕРБ е подготвен да излъчи договарящи по усета на Демократична България и ПП; В резултат на договарянията ще се подпише детайлно съглашение, направено от адвокати, и всяка партия ще си носи отговорността; ГЕРБ ще работи в това число и за конституционно болшинство, тъй като се постановат и промени в конституцията; В съглашението ще бъде написан и казусът с оставката на основния прокурор Иван Гешев. Две аргументи да няма правосъдна промяна в новия парламент
Само че правосъдна промяна в този парламент няма и не може да има. Най-малко по две аргументи.

Първата е, че Бойко Борисов не просто не желае промяна в правосъдната система, той не може да си я разреши. Една работеща правосъдна система не работи изборно. Първият знак, че правораздаването и органите за битка с корупцията в България са се нормализирали е започването на дейно следствие по корупционните и властови кавги към Борисов - къщата в Барселона, пачките и кюлчетата в чекмеджето, изказванията на Васил Божков, че е пращал куфарчета с пари на някогашния министър председател по пиарката му, както и на финансовия министър Горанов, аудиозаписите, на които се чува Борисов да се хвали, че е поръчал размазване на политически съперници (Елена Йончева) и на непослушни бизнеси - надлежно на самостоятелната прокуратура и на самостоятелните регулатори. Да не припомняме свадите " Ало, Ваньо ", " Ти си го избра! " и така нататък, въпреки всичко изявленията в медиите имат стеснен размер.
Реклама
Вторият фактор е, че в сегашната настройка на Народното събрание не просто няма болшинство за правосъдна промяна , само че и двете партии " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които твърдо декларират правораздаването и антикорупцията като приоритет, даже нямат нямат блокираща квота за конституционно болшинство и болшинство за избор на нов Висш съдебен съвет и нови членове на Инспектората. Общо двете партии имат 73 мандата, а за смяна в конституцията или за попълване на Висш съдебен съвет и и Инспектората трябват 160 гласа от общо 240 депутати. И по тази причина изваждането на Българска социалистическа партия от сегашната обща политическа настройка с " Продължаваме промяната " и Демократична България " е доста значима част от тази игра. Доколкото и Политическа партия, и Демократична България изрично обявиха, че няма при никакви условия да се коалират нито с ГЕРБ, нито с Движение за права и свободи (поради " ценностни разлики " по думите на Асен Василев), идващият ход е те да бъдат изолирани и лишени от опция. Засега обаче Българска социалистическа партия на Нинова е също толкоз безапелационна, че няма да се коалира с ГЕРБ и Движение за права и свободи, нещо което не би била, в случай че стане Българска социалистическа партия на Добрев.
Който не помни историята, е жертван да я повтаря
За хората, които наблюдават събитията в бранша, сегашната история е дежа вю. Борисов не за първи път дава обещание да поддържа " правосъдна промяна, каквато пожелахте ", освен това - даже и персонално на Христо Иванов, с който водеше неприсъствен разговор при речта си във вторник.
Декември, 2015 година Христо Иванов напуща пленарната зала откакто при последното гласоподаване на измененията в конституцията беше неодобрен от болшинството, което го избра. Фотограф: Надежда Чипева
През 2014 година членове на " Реформаторският блок " и министри от гражданска квота влязоха във второто държавно управление на ГЕРБ като поръчител, че бъде осъществена същинска правосъдна промяна, съчетана с антикорупционна политика. На Христо Иванов бе предоставено да работи за промяната в правораздаването, неговият екип стартира работа по промени в конституцията и законите. Но още изначало ГЕРБ и Борисов започнаха искрено да саботират всяка стъпка от работата, а Иванов се трансформира в цел на медиите на Пеевски - по метод, по който не е нападнат никой различен. В разгара на работата по измененията в конституцията и правосъдния закон Борисов разгласи, че промяната ще е за след Сотир Цацаров. При финалното гласоподаване на измененията в Конституцията в пленарната зала Иванов беше неодобрен от болшинството и разгласи оставката си още там. Докато този фарс се разиграваше в Народното събрание, където нито един министър с изключение на Иванов не пристигна за гласуването на измененията в конституцията, министър председателят Борисов играеше мач на стадиона до аерогарата и с отбора на " Витоша " (Бистрица) победи ветераните на " Миньор " (Перник), дори вкара гол.
" Много е значимо хората да схванат, че всичко, което се прави, е за след Цацаров " Бойко Борисов през август 2015 година в разгара на дебата за конституционната промяна в правосъдната власт
Малко след тези събития Цецка Цачева разгласи правосъдната промяна в България за завършила. Успешно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР