Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения от Продължаваме промяната

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения от Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Борисов не приема договора за реформи на ПП-ДБ. Пеевски заплаши с блокиране на избора на регулатори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли оферти от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) контракт за промени и сподели, че вместо това предварителни избори са " логически свършек на по този начин наречената некоалиция ". Той приказва пред публицисти в сряда.

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски също разкритикува предлагането на ПП-ДБ и заплаши, че партията му ще блокира попълването на регулаторите, за което другите две обединения нямат нужните гласове. Движение за права и свободи публично не е част от ръководството, само че го поддържа, а планът за контракт на ПП-ДБ беше ориентиран единствено към ГЕРБ.

Реакциите идват, откакто във вторник ПП-ДБ за общите им политически цели и метода, по който ще се взимат решенията до края на цялостния четиригодишен управнически мандат. В него е разказано и по какъв начин и по кое време да се извършат назначенията в регулаторите и спецслужбите.
Какво сподели Борисов
Сега Борисов сподели, че не е чел документа, само че все пак дефинира предложенията в него като " неприемливи ", а метода на ПП-ДБ като " неузрял ". От думите му стана ясно, че ГЕРБ не се отхвърля от външното министерство и не приема равното систематизиране на позициите в регулаторите.

Предложението на ПП-ДБ е в регулатори (като КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП) постовете да бъдат равно разпределени сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като и кандидатурите да не са ярки политически фигури.

" От първите 10 реда, които ми прочете Мария Габриел , разбрах, че избори 2 в 1 са логически свършек на некоалицията ", сподели Борисов.

Ако документът не бъде признат, ПП-ДБ предлага да има предварителни избори, които да съвпаднат с тези за европейски парламент през юни 2024 година

Борисов отхвърли и концепцията за систематизиране поравно на постовете в регулаторите, които са с изминал мандат. Той дефинира това като " парцелиране ". Само преди два месеца обаче от партията му обсъждаха разновидността от избирането и ръководството на регулаторите и специфичните служби.
Какво сподели Пеевски
Подобно на Борисов, глобеният от Съединени американски щати за корупция Делян Пеевски разкритикува предлагането на ПП-ДБ за систематизиране поравно на постове в регулаторите като " делкане ". Пеевски сподели, че Движение за права и свободи няма да взе участие в това, и заплаши партията му да попречи на избора на нови членове на регулаторите.

За задачата са нужни 160 гласа, а сами ГЕРБ и ПП-ДБ нямат толкоз.

" ГЕРБ да си преценят, ние сме споделили, че не участваме, в това няма нищо за хората, има единствено делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна организация ", сподели Пеевски.

Въпреки че публично не е част от ръководството, Движение за права и свободи взе участие като вносител в съвсем всички законопроекти на ПП-ДБ и ГЕРБ.
" Много гласовит пестник за Борисов "
Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова назова оферти контракт " меморандум на позора на ПП-ДБ ".

" Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, арестуваха Борисов и щяха да сменят модела на ръководство, в този момент оферират същия модел и на Борисов - 50% от страната ", сподели тя в сряда.

По думите на Нинова договорът е и " доста гласовит пестник за Бойко Борисов ", тъй като в случай че въобще ГЕРБ седне на договаряния по този контракт, това ще значи, че " той е сложил на колене партията си пред ПП-ДБ ".

Според Нинова единственият излаз от тази обстановка е избори две в едно.
Не ултиматум, а покана за договаряния
Същия ден съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов опазиха предлагането си към ГЕРБ. Атанасов сподели, че то " на процедура съставлява покана за договаряния към нашите в действителност съдружни сътрудници ".

" Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, с цел да стигнем до съгласие ", сподели Петков.

Проектът на ПП-ДБ идва 15 дни преди предстоящата ротация на Министерския съвет, в която кабинетът на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) би трябвало да подаде оставка и за министър-председател да бъде определена сегашната външна министърка Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР