Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще
Коментари Харесай

ГЕРБ обеща подкрепа за вдигане на ветото срещу Северна Македония, но блокира парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, ч е депутатите му ще поддържат повдигането на българското " несъгласие " върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз. След като месеци наред ГЕРБ нападна всевъзможни способи кабинета на Кирил Петков, който търсеше пробив за излизане от наследената от държавното управление на ГЕРБ рецесия със Скопие, в този момент Борисов прикани предлагането на френското председателство на Европейски Съюз да бъде импортирано в Народното събрание и даде поръчка, че депутатите на партията му ще го поддържат.

Съобщението Борисов направи в сряда, часове преди Народното събрание да гласоподава импортирания от ГЕРБ избор на съмнение против държавното управление, което има всички шансове да падне след отдръпването на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция поради възможното повдигане на ветото за Северна Македония.

" Ако въпреки всичко се осмели този страхливец и измамник (Кирил Петков), ще има 59 депутата в поддръжка на предоставяне на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания ", сподели Борисов на конференция в партийната централа.

В противоположен случай той сподели, че ГЕРБ сама ще внесе проекторешение в пленарна зала.

Докато той говореше на трибуната, народните представители от ГЕРБ седяха безмълвно зад него. Само няколко час

В същото време държавното управление отхвърли предлагането на Бойко Борисов. Говорителката на кабинета Лена Бориславова сподели пред dnevnik.bg, че Кирил Петков няма да отстъпи от към този момент неведнъж обявяваната формула за решението за Македония - да мине първа през парламентарната комисия по външна политика, по-късно през пленарната зала, където да получи необятна поддръжка и по-късно през Министерския съвет.

Правителството на Петков доближи до пробив на европейско равнище и Европейски Съюз склони да стане поръчител за осъществяването на българските условия към Скопие, макар че до момента страните членки отказваха да извеждат двустранни въпроси на европейско равнище. Само допреди дни представители на ГЕРБ гневно подлагаха на критика дейностите на Петков по разрешаването на рецесията, само че в този момент Борисов оцени високо френското предложение, пропускайки да означи по какъв начин и от кого бе реализирано.



Вместо това продължи с обидните квалификации към Кирил Петков, до момента в който в това време му даваше директиви какво би трябвало да направи.

" Да си свика незабавно Министерския съвет, да даде предложение, да пристигна в Народното събрание. Като знам, че (евродепутатът) Илхан Кючюк от Движение за права и свободи е докладчик по тематиката за Северна Македония и в това отношение евроатлантизмът им няма мърдане, имаме голямо мнозинство дружно с Демократична България и тях. Не се опасявай, сътрудник. Извинявай, че те назовавам по този начин ", уточни Борисов.

Само преди няколко дни депутката от ГЕРБ и някогашен външен министър Екатерина Захариева разяснява, че " от прибързаното повдигане на ветото ще изгубят и България, и жителите на районен съд Македония ".

" Ако не го свика (заседание за Северна Македония), ръководителят на ПГ на ГЕРБ отива и беседва с евроатлантическите партии и в комисията по външните работи тези партии дружно ще внесем това предложение. И поемаме ролята на премиера на България, който се крие и чака да изтече времето, с цел да отиде в Брюксел и да каже " Бойко е другар с Путин и пробва да ни смъкна ". Това му е тъпата лъжлива физиономия ", сподели Борисов.

Той оправда своята позиция и с взетото решение от Светия синод преди ден, с което приветства повдигането на схизмата върху църквата на Северна Македония.

" Патриархът и владиците през вчерашния ден направиха това, което ние вършим през днешния ден ", сподели Борисов и продължи, че това ще е най-важното решение за Балканите, за " да не останем в тъмната страна на Евраазия и да допуснем путинизация ".

В края на 2019 година държавното управление на Бойко Борисов наложи несъгласие върху провеждането на междуправителствената конференция, на която трябваше да се даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония и Албания.

Тогава тематиката бе подета с предизборна цел от Вътрешна македонска революционна организация, които бяха съдружни сътрудници на ГЕРБ, а Борисов се събрази и наложи несъгласие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР