Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до Централната

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до Централната
Коментари Харесай

Борисов със заявление до ЦИК да не бъде обявен за депутат, но получи отказ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до Централната изборна комисия, с което се отхвърля да бъде разгласен за определен за депутат. На съвещанието на комисията довечера обаче това решение бе отхвърлено, защото не събра нужното болшинство, оповестиха Нова телевизия и " 24 часа ".

Борисов се отхвърли от депутатското място и след предходните парламентарни избори на 4 април. Сега той искаше да освободи по едно място от листите на ГЕРБ в Пловдив и 25-и изборен регион в София. Преди неговия отвод комисията гласоподава и настояването на новия кмет на Благоевград Илко Стоянов, който беше претендент за народен представител от листата на " ИТН ", да освободи място в Благоевград. Стоянов също получи отвод.

Така, макар че не желаят, двамата остават депутати и ще би трябвало да изискат от Народното събрание да ги освободи.

Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на настояването на Стоянов, откакто комисията отхвърли това на Борисов. При повторното гласоподаване настояването на Стоянов да не бъде обявяван за определен за народен представител не събра нужното болшинство. Така не е ясно какво тъкмо ще се случи, откакто Стоянов през днешния ден постави клетва като кмет, а ЦИК отхвърля да не го разгласи за народен представител.

По същия метод Борисов пък се явява определен от два региона. В комисията породи спор има ли право ЦИК да приема такива отводи. Темата повдигна зам.- ръководителят и представител на ЦИК Цветозар Томов. Според него тази процедура била от 2014 година, а естествената процедура изисквала определен за народен представител да изиска да бъде осободен от институцията, в която е определен. Според Томов с сходни решения ЦИК насърчавала заблуждение на гласоподавателите.

" Аз съм член на ЦИК от 2014 година и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било напън. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде определен ", съобщи Георги Баханов, член на ЦИК.

Дори в Европейския парламент има процедура на първото му съвещание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева.

Че персоналната воля би трябвало да бъде зачитана, настояха Красимир Ципов, член на ЦИК и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя подсети, че такива отводи гласоподават и общинските изборни комисии и уточни, че не дава отговор на истината изказванието, че тази процедура е от 2014 година

" Моля ви за повече разсъдък, с цел да не стигаме до такива неуместни решения. ЦИК не може да вземе решение срещу волята, на който и да било народен представител. По същата логичност претенденти, определени от два региона, значи, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да постави клетва. Това е напук. Не одобрявам решения взети напук! Ако гласуваме друго съгласно квотата, от която сме определени, значи, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община - господин Стоянов в този момент кмет ли е или е народен представител. А в другия случай ще накараме някой да стане народен представител по волята на ЦИК ", сподели председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Предложението за прегласуване на двете претенции на Борисов и на Стоянов не събра нужното болшинство.

В ЦИК са постъпили още две заявки за отвод от оповестяване на определени за депутати. Не стана ясно от кого са те.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР