Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000
Коментари Харесай

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на на Рашков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е наказан да заплати 5000 лева обезщетение на някогашната началничка на кабинета на някогашния към този момент министър на вътрешните работи Бойко Рашков – Елена Фичерова . Това заяви, базирайки се на правосъдни регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лева поради конференция от 3 юни м.г., на която Борисов я оклеветил, без да я посочва по име , само че казвайки, че е шеф на кабинета на министъра на вътрешните работи. Думите му са: " … през вчерашния ден си е подала оставката. Кога, когато към този момент всичко, което я е интересувало в Министерство на вътрешните работи и службите, го е взела, с цел да осведоми този, който я е пратил там. Нямаше друго пояснение. Аз нямам друго пояснение ".

Фичерова подаде оставка дни, откакто зае поста в Министерство на вътрешните работи . " Актът е стимулиран от желанието да не предизвиква негативи за политическия кабинет ", заяви тогава пресцентърът на министерството. Името на Фичерова нашумя незабавно, откакто се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Стана ясно, че тя е измежду учредителите на партията на Васил Божков " Българско лято " и е била записана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от описите по нейно предпочитание. " Няма нищо необичайно в избора на един правист, който е с 15 години стаж, който е лекар по право, който е работил в системата на Министерство на вътрешните работи. От професионална позиция аз нямам никакви бележки към началника на кабинета ", обясняваше Рашков.

В офанзивата против Фичерова се включи и КПКОНПИ, която по това време към момента се оглавяваше от Сотир Цацаров и където Фичерова е работила . Комисията разгласи, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена поради спор на ползи. Съдът обаче анулира уволнението. Но пък против Фичерова стартира и имуществена инспекция, защото КПКОНПИ твърди, че не е подала в точния момент имуществената си декларация.

В исковата си молба против Борисов Фичерова споделя, че погрешните изказвания целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена заради персонални и професионални качества, а с цел да изнесе и даде информация за Министерство на вътрешните работи и службите на " този, който я е изпратил там ".

Фичерова сочи още, че е изпитала терзание за себе си, за околните си , тъй като са изложени изказвания, че е направила закононарушение, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов дава отговор, че в изказването му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, по тази причина не са наранени достойнството и положителното ѝ име . Според него тя интерпретира по собствен метод изказванията му и че откакто е заемала служба в институция, следва да бъде готова да понася рецензия като не е възможно ограничение свободата на словото.

Софийският областен съд приема съдебно-психологична експертиза, от която се открива, че изказването на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова , при което тя имала адаптационно разстройство. Адаптационното разстройство се характеризира с тревога, безпокойствие, възприятие за неспособност за справяне със обстановката, за обмисляне на бъдещето, в някаква степен нарушава и осъществяването на рутинни ежедневни действия, се изяснява в правосъдното решение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР