Лидерът на ГЕРБ Бойко Бописов лично е номинирал проф. Николай

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Бописов лично е номинирал проф. Николай
Коментари Харесай

Борисов лично номинирал проф. Габровски за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Бописов персонално е номинирал проф. Николай Габровски за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС. Това се е случило тази заран на съвещание на Изпълнителната комисия и парламентарната група на ГЕРБ-СДС,  научи Епицентър.БГ от участник в срещата.

 

За решението му са били осведомени единствено Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

 

По време на съвещанието депутати упорствали водачът им персонално да поеме мандата, само че Борисов отказал с аргумента, че в тази напрегната политическа обстановка е нужна необятно консенсусна фигура, която да има и огромно публично утвърждение.

 

Борисов персонално предложил на проф. Габровски да стане претендент за министър председател на ГЕРБ-СДС и той дал единодушието си безусловно 2 минути, преди делегацията да тръгне към Президентството, описа участник в срещата, чиято позиция е била Борисов да вземе мандата. Кандидатурата на проф. Габровски е срещнала всеобщо утвърждение, в управлението на ГЕРБ доста го харесват като персона, научи още Епицентър.БГ.

 

Досега доста индиректно неврохирургът можеше да бъде обвързван с партията на Бойко Борисов. Той е дълготраен заместник-директор на най-голямата незабавна болница в страната УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", с едно изключение - когато шеф на лечебното заведение е проф. Иван Поромански. Последният беше назначен от Стойчо Кацаров, министър на опазването на здравето в първото и второто служебно държавно управление на президента Румен Радев и освободен от проф. Асена Сербезова - министър на опазването на здравето в кабинета " Петков ".

 

Проф. Габровски странеше от политически мнения, само че не скриваше разочарованието си от безредно взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на опазването на здравето. 

Точно преди 4 дни той описа, че чества четвърт век като доктор в болничното заведение. " Беше за малко, беше краткотрайно. Много вода изтече и доста неща видях - от най-красиви и възвишени действия, професионализъм, човечност и неустрашимост, до дребнаво и неприлично оттегляне от положителното и съзидателното.

" Смениха се генерации лекари, хирургични техники и способи на лекуване. Промени се разбирането ни за голям брой болести и опциите ни да ги лекуваме. Но на фона на този поток от събития и ориси, болница Пирогов остана непроменена в същността си. Винаги с отворени порти, постоянно с подготвеност да посрещне следващия пациент, без значение от положението му. Продължаваме напред ", написа професорът. 

 

Нестандартният ход на Борисов демонстрира способността му да улавя публичните настроения. И в изискванията на последна конфронтационна среда в българската политика да предложи персона с неоспорим публичен авторитет, която да успокои напрежението и да внесе нужната доза успокоение в изнервената политическа конюнктура.

 

За ексцентричното си решение Борисов загатна още през вчерашния ден на среща с организациите Жени-ГЕРБ и Младежи-ГЕРБ във Враца.

Какъв е изходът - да се сформира държавно управление, за къс период, тъй като партиите и водачите, ние сме възпалени, уточни Борисов

" ГЕРБ има два разновидността. Първият - ГЕРБ си имаме министър председател, по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи ", сподели той и даде за образец Меси.

" Вторият вид е да предложим вид за министър председател, който въпреки всичко да мине и да има диалог, да изясни на тези сътрудници в Народното събрание (НС), че злополуката, в която се намираме, ще докара до непоправими последствия ", посочи водачът на ГЕРБ.

" Толкова съм се наситил на ръководство! ", призна Борисов пред организациите Жени-ГЕРБ и Младежи-ГЕРБ.

" Дайте да създадем държавно управление. Има вид да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, само че би трябвало воля. Никой няма да отбрани България без постоянно държавно управление ", посочи водачът на ГЕРБ.

Ние като първа политическа мощ по какъв начин може да създадем държавно управление - единствено на малцинство, или в случай че някой ни поддържа.

Две години некадърниците не могат едни пари да вземат ", сподели Борисов визирайки Плана за възобновяване и резистентност и посочи: " Ние нямаме пари, страната стене. Само ние не сме си дали проект и тези се назовават умни, красиви, светли, експерти ".

" Но ето - желаят бюджет. Разписваме го и го вършим. Президентът Радев демонстрира схващане. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев сподели, че желае да се разисква със спокоен звук, само че дано авансово да сложат по един автограф какво ще приказваме - имаме законите по Плана за възобновяване и резистентност, неотложно кадрово увеличаване на външната граница. И въз основата на това, без значение с кой мандат е, за мен единственото значимо е да създадем за малко време държавно управление, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство и в случай че има виновна политическа класа - да се договорим ", изясни още той.

По думите му ГЕРБ са голяма коалиция в център дясното и без дебелоглав може да се направи държавно управление. " Те да са министри, тъй като Народното събрание ще ги управлява и в случай че някой си разреши да направи нещо друго, Народното събрание ще го смъкна ", безапелационен е някогашният министър председател.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР