Лидерът на Европейския съюз Шарл Мишел предупреди в петък, че

...
Лидерът на Европейския съюз Шарл Мишел предупреди в петък, че
Коментари Харесай

В ЕС предупреждават - войната Израел-Хамас ще хвърли осколки и в Европа

Лидерът на Европейския съюз Шарл Мишел предизвести в петък, че войната Израел-Хамас може да сътвори вълна от бежанци, насочващи се към Европа, повишавайки риска от стимулиране на антимигрантските сили, задълбочаване на раздялите и разпалване на напрежението сред поддръжниците на Израел и палестинците.

" Вижте, в случай че има повече компликации на районно равнище, незабавно ще имаме големи компликации на европейска земя поради бежанците ", каза Мишел в изявление за " Асошиейтед прес ".

" И знаем по какъв начин може да се употребява от някои политически групи в Европейски Съюз, с цел да подхранват някои несъгласия и да създадат Европейски Съюз по-фрагментиран ", сподели той, добавяйки, че това може да усили поляризацията по един от най-спорните въпроси в доста европейски народи.

" Знаем, че в нашите общества в Европейски Съюз също има разнообразни усеща, страсти измежду нашите жители и това е доста значимо да не внасяме трагичния спор в границите на Европейски Съюз ", сподели той. " Това не е моментът да имаме повече компликации в Европейски Съюз. "

Една седмица преди срещата на върха ЕС-САЩ във Вашингтон с президента Байдън, двамата дългогодишни трансатлантически сътрудници бяха обхванати от все по-сериозни дипломатически старания да предотвратят ескалацията на войната.

В петък Израел предизвести цивилните, живеещи в северната част на Газа, която има население от повече от 1 милион души, да изоставен региона преди предстояща наземна атака на израелските военни в отговор на шокираща и брутална офанзива от Хамас преди близо седмица.

За да има неотложно влияние, защото борбата към Газа се ускорява, Мишел прикани за увеличение на незабавния обсег до народи като Египет, който би бил естествена точка за приемане на тези, които бягат от прилежаща Газа.

Това би означавало, че интернационалната помощ ще би трябвало да се усили.
 Полша предизвестява за вълна от ислямски терористи към Европа
Полша предизвестява за вълна от ислямски терористи към Европа

Заради спора в Израел

Въпреки това Египет твърди, че към този момент е хазаин на милиони бежанци и алармира нежеланието си да одобри доста повече от Газа.

" Можете да си визиите какво значи това за такава страна с някои финансови и стопански провокации. Това значи, че би трябвало да се ангажираме с тези страни, с цел да забележим какво можем да създадем, с цел да подкрепим самодейностите, подхванати от някои водачи в района, подхванати от някои в Организация на обединените нации, с цел да разрешат някакъв кулоар, филантропичен кулоар ", сподели той.

До септември най-новите данни на Европейски Съюз демонстрират, че 194 269 мигранти са пристигнали по противозаконни направления през 2023 година Блокът към този момент е надълбоко разграничен по отношение на това по какъв начин да се оправи с новите идващи, сред тези, които поддържат самодейностите на Брюксел, фокусирани върху разпределянето на мигранти сред членовете в акт на взаимност и такива, като Унгария или Полша, чиито крайнодесни държавни управления изрично отхвърлят да поемат каквато и да е споделена отговорност за мигрантите, идващи в други държави-членки.

Мишел също по този начин прикани дипломати и държавни чиновници да се разпилян из целия район в опит да овладеят рецесията.
 Румен Радев: Пряк риск за България няма, само че незабавно ни трябват дронове
Румен Радев: Пряк риск за България няма, само че незабавно ни трябват дронове

В интензивен порядък да се направи обзор на стратегическите документи

" Толкова е значимо да се ангажираме със страните в района, макар всички разлики по доста тематики. Опитваме се да създадем всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че няма да се сблъскаме с районна ескалация, която би била покруса първо за района, за хората в района, само че също по този начин и за света ", сподели той.

В това отношение Европейски Съюз желае да бъде в съвършена крачка със Съединените щати. След като изрази цялостната си поддръжка за Израел след офанзивите на Хамас, Европейски Съюз в този момент също призовава Израел да подсигурява, че всевъзможни военни дейности в и към Газа остават в границите на интернационалното право.

" Общата позиция демонстрира доста ясно, че имаме вяра в интернационалното право. Вярваме в тази концепция, че главните правила, които би трябвало да се съблюдават, се съблюдават, в това число когато има такава покруса ", сподели той.

Мишел добави, че изцяло схваща пристрастеностите, когато хората са подложени на офанзива като тази от Хамас. Той се върна към времето си като министър-председател на Белгия, когато тя беше наранена от терористични офанзиви през 2016 година, които убиха 33 души при взаимни атентати на летище и метро.

Той сподели, че за Франция не е по-различно, като тя също е била нападната от бойци на Ислямска страна, с повече от 200 убити.

" Много добре си припомням, че беше извънредно мъчно, тъй като бяхме шокирани, извънредно шокирани. В същото време доста бързо разбрах, че е значимо в никакъв случай да не забравяме, че сме демократична страна и би трябвало да пазиме сигурността на нашите жители с демократични принадлежности ", сподели той, като уточни, че Израел в този момент е изправен пред същото предизвикателство.

Мишел и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обсъдят същите въпроси на трансатлантическата среща на върха във Вашингтон идващия петък, когато продължаващата поддръжка за Украйна също ще бъде преди всичко в дневния ред.

Бяха повдигнати въпроси дали трансатлантическите сътрудници, изключително Съединените щати, ще могат да запазят същия интензитет на поддръжка в този момент, когато Израел е различен съдружник в остра потребност.

Мишел настоя, че сигурно за Европейски Съюз това е отвън подозрение. " Можете да разчитате на мен персонално, само че и на европейското управление да бъде доста ясно: ние сме с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, тъй като това е фундаментално за нашето общо бъдеще. "
 Бойко Борисов: Не би трябвало да сме спокойни
Бойко Борисов: Не би трябвало да сме спокойни

Лидерът на ГЕРБ сърдит на назидателния звук на президента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР