Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел

...
Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел
Коментари Харесай

Кючюк води кръгла маса за Западните Балкани в Брюксел

Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, водачите на демократичните партии от Западните Балкани, дипломати и представители на гражданското общество, с цел да беседват за евроинтеграцията и политиката за разширение на Европейски Съюз, оповестиха от пресофиса на Кючюк.

„ Силата на Европа е в обединяването на страните, които принадлежат географски и ценностно на Европейски Съюз. Страните от Западните Балкани заслужават да станат част от това цивилизационно пространство и ние, представителите на държавите-членки на Европейски Съюз не трябва да стоим безучастно. Съюзът ще е пълностоен, единствено когато бъдат присъединени Западните Балкани към него. “, съобщи Кючюк при разкриване на кръглата маса.

„ Разширяването продължава да бъде най-хубавата геополитическа инвестиция в мир и сигурност в Европа. Войната в Украйна още веднъж ни сподели какъв брой е значимо да се влага в интеграцията на Западните Балкани, само че също по този начин, че сходни обществени изрази на поддръжка са по-важни от всеки път, защото разнообразни акции, опитващи се да основат разделения, в последно време бяха доста мощни. Основната цел на политиката по разширението на Европейски Съюз е да сплоти страните в общ политически и стопански план, който във времена на непрекъснати рецесии и провокации да бъде взаимен с всички. “, добави Кючюк.

По думите на еврокомисаря по правораздаване Дидие Рейндерс, макар всички провокации, пред които са изправени Западните Балкани, върховенството на закона остава в центъра на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Той акцентира, че използването на рекомендациите на Венецианската комисия са основни за сполучливото реализиране на правна промяна в страните от Западните Балкани.

Еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич посочи, че войната в Украйна е доказателство за това, че Западните Балкани могат да бъдат пълноправни членове на европейското семейство с филантропичната и военна поддръжка, която са оказали на потърпевшата страна.

По време на събитието се разяснява и настоящото положение на процеса на присъединение, видяно през призмата на войната в Украйна, където взеха присъединяване и посланиците на страните Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония, Сърбия в Европейски Съюз./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР