Лидерът на еврейската общност в Берлин призова останалите жители на

...
Лидерът на еврейската общност в Берлин призова останалите жители на
Коментари Харесай

В Берлин - 85 г. след Кристалната нощ пак палят синагоги, обяви лидерът на еврейската общност

Лидерът на еврейската общественост в Берлин прикани останалите поданици на немската столица за взаимност след офанзивата със запалителни бомби против синагога в града рано през днешния ден, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Осемдесет и пет години след Кристалната нощ отново стартират да се палят синагоги в немската столица ", съобщи Гидеон Йофе, ръководител на еврейската общественост в Берлин, като напомня нацистките погроми над еврейските храмове и жилища по време на по този начин наречената Кристална нощ (Кристалнахт) на 9 ноември 1938 година " Антисемитските прояви на принуждение по улиците на Берлин доближи ново измерение ", добави той.

Йофе уточни, че ограниченията за сигурност в еврейските институции в столицата Берлин и цяла Германия вярно са засилени, като това съгласно него ще предотврати още по-голямо принуждение.

" Евреите в нашия град, все пак, обаче повече няма да се усещат в сигурност ", означи Йофе. " Увеличаването на ислямисткото принуждение против евреите е плашещо ", аргументира се той и прикани " гражданското общество да покаже взаимност с еврейската общественост ".

Израелското посолство в Берлин на собствен ред прикани за сурови последствия след хвърлянето на коктейли " Молотов " по синагога и център на еврейската общественост в немската столица през нощта.

" Вярваме, че немските правоприлагащи органи ще се отнесат към този случай с непоколебима суровост ", се споделя в изказване на посолството. " Това е определящ миг за всяка народна власт: дали ще застанем на страната на тези, които се борят с терора, радикализма и варварските формирания, или ще останем безмълвни, давайки опция за чистото зло, осъществявано от терористите и техните поддръжници - било то в Близкия изток или в сърцето на Европа. "

" Време е за морална изясненост ", обявиха от посолството.

Израелското посолство също по този начин означи, че осъществената офанзива със запалителни бомби е осъществена малко откакто през вчерашния ден пропалестински стачкуващи влязоха в конфликти с полицията в няколко елементи на Берлин и е последвал случай с графити предходната седмица, при който Звездата на Давид е била изрисувана върху няколко берлински здания, в които живеят евреи.

Посолството съобщи, че " поддръжници на " Хамас ", терористична организация, са изричали своите антисемитски лозунги по улиците на Берлин " по същото време, когато е бил осъществена офанзивата против синагогата.

Централният съвет на евреите в Германия осъди като терористичен акт опита за палеж на синагога и еврейски общински център в Берлин рано през днешния ден.
" Този палеж е поредно продължение на възхваляването на терора на " Хамас " по немските улици ", съобщи съветът. " Денят на гнева " не е просто фраза. Това е психически гнет, който води до съответни набези ".

Германският канцлер Олаф Шолц също остро осъди нападението със запалителни бомби против синагога в Берлин, като съобщи, че " в никакъв случай няма да приемем набези против еврейски институции ", съобщи Асошиейтед прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР