Лидерът на едната от двете управляващи италиански партии - Лига,

...
Лидерът на едната от двете управляващи италиански партии - Лига,
Коментари Харесай

След разпада на коалицията в Италия изборите са много вероятни, но не и сигурни

Лидерът на едната от двете ръководещи италиански партии - " Лига ", вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини разгласи, че ръководещата коалиция с придвижване " Пет звезди " се е разпаднала след месеци на вътрешни неразбирателства и разногласия и че единственият път напред са предварителните избори. Той сподели, че може Народното събрание да бъде извикан от лятна почивка идната седмица, с цел да предприеме нужните процедурни стъпки.

Другият вицепремиер и водач на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо сподели, че не се опасява от предварителен избор и упрекна Салвини, че се подиграва със страната. Премиерът Джузепе Конте пък прикани Салвини да изясни на хората за какво поставя предварително завършек на ръководещата коалиция. По мотив рецесията в Италия организациите " Ройтерс " и " Франс прес " проучват какво ще се случи в този момент в страната.

Действително ли това е краят на държавното управление?

Все още не. Премиерът ще би трябвало да изиска избор на доверие за държавното управление си от Народното събрание. Ако той изгуби, тогава ще подаде оставка. Ако не изгуби, ще продължи работа. Той може да подаде оставка и без да чака този избор на доверие.

Действително ли отива Италия на предварителни избори?

Това е доста евентуално, само че не и несъмнено. Президентът Серджо Матарела е този, който разпуска Народното събрание и насрочва предварителни избори, единствено в случай че се окаже невероятно съставянето на ново държавно управление. Матарела ще би трябвало да се съветва с ръководителите на двете парламентарни камари, както и с парламентарните партийни водачи, преди да разпусне Народното събрание.

Може ли ново държавно управление да се появи и без избори?

Да, само че ще е мъчно да се сформира нова коалиция. Една от опциите ще е коалиция сред антисистемното " Пет звезди " и опозиционната Демократическа партия. Заедно те ще имат болшинство от един глас в Народното събрание и ще се нуждаят от помощта на по-малки парламентарни групи или доживотни сенатори, с цел да обезпечат непоклатимост на ръководещата коалиция. Много представители на Движение " Пет звезди " и на Демократическата партия, в това число някогашният министър председател Матео Ренци се опълчиха в предишното на сходна коалиция.

Кога ще има избори?

Ще зависи от това по кое време ще се събере Народното събрание за вота на доверие и какъв брой време ще отнеме изследването на други съдружни разновидности. Матарела даде ясно да се разбере, че желае настоящо държавно управление, което да утвърди бюджета за 2020 година през есента. Това значи, че избори може да има през октомври или пък да се чака до идната година. Ако няма избори до октомври и няма различна коалиция до есента, президентът може да назначи служебно държавно управление от технократи, макар че и на него ще му е нужно доверие в Народното събрание. Италия в никакъв случай не е имала избори през есента от Втората международна война насам и е имала няколко държавни управления на технократи през последния четвърт век.

Какви ще са резултатите от предварителния избор?

Миналата година на националните избори " Пет звезди " завоюва най-вече гласове (32 процента), а " Лига " получи към 17 %. Сега нещата се трансформираха. На евровота " Лига " завоюва 34 %, а " Пет звезди " звезди падна до 17 %. Смята се, че в този момент " Лига " може да получи 34-39 % и с лекост да стане най-голямата партия в Народното събрание. Ако не успее да си извоюва безусловно болшинство, Салвини може да се обърне към някогашните си десноцентристки съдружници " Форца Италия " и " Италиански братя ", с цел да сформира нов кабинет.

Според организация АДЖИ Народното събрание може да се събере на 20 август, с цел да реши каква ще е ориста на държавното управление на Конте. Тогава Народното събрание ще постанови края на ръководещата коалиция и в идващите дни ще бъде разхлабен. Нови избори би трябвало да бъдат планувани сред 50 и 70 дни, според италианската конституция. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР