Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов увери, че ДБ няма да

...
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов увери, че ДБ няма да
Коментари Харесай

Ген. Атанасов: Бойко много иска да ни прегърне, но няма да му се получи

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов увери, че Демократична България няма да влязат в коалиция с ГЕРБ в ръководството, въпреки че такива спекулации вървят сега.    

ГЕРБ взеха законодателната власт, няма какво да се увърта. Инсталираха Вежди Рашидов, до него е Росен Желязков, зад него - Десислава Атанасова и оттова отиваме до Банкя, съобщи пред Българска национална телевизия съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов във връзка избора за ръководител на 48-ото Народно заседание.

Според него има обща настройка, че още веднъж предстоят предварителни парламентарни избори, само че все пак е допустима изненада, тъй като е значимо кой дефинира дневния ред.

Според Атанасов е имало " тежки спекулации " от ГЕРБ относно това кой какво е предложил по време на тридневните диспути за избор на ръководител на Народно събрание:  " Ние гласувахме " срещу " избора на Вежди Рашидов с аргумента, че ръководството в законодателната власт отива в ръцете на ГЕРБ ", обясни той.



" Много желае Бойко да ни прегърне, само че няма да му се случи това. Знае се, че който и да прегърне, си отива от политиката. Ние се борим за разглобяване на корупционния борисов режим. И няма да се спрем. Опитите за спекулации на ГЕРБ би трябвало да се разсейват всекидневно. (...) На ход са те за осъществяване на мандат, хайде да ги забележим в този момент ", съобщи Атанасов.
Очаква се още тази седмица президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна групировка - обединението ГЕРБ-СДС. Ако той бъде върнат несбъднат, президентът връчва втория мандат на вторите по избор " Продължаваме промяната ". При нов крах той избира на кого да връчи третия и финален мандат.

Съпредседателят на Демократична България уточни още, че новият ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов е оповестил изключително съвещание във вторник сутринта без дневен ред, което е в нарушаване на правилника на Народно събрание: " За да има изключително съвещание, би трябвало да има разгласен дневен ред ", безапелационен беше Атанасов. Според него зад избора на Рашидов стои загадка сделка сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " за връщане на хартиената бюлетина.

Атанас Атанасов не изключва опцията първите два опита за сформиране на държавно управление, надлежно с първите два мандата, да са несполучливи и да се стигне до връчване на третия. По думите му от това кой ще го получи зависи дали ще има предварителни избори, или не.

Съпредседателят на Демократична България съобщи още, че на изборите на 2 октомври ГЕРБ са купували гласове:

" Имаше брутално пазаруване на избори и никакво противопоставяне от страна на държавното управление. Има обилие от обстоятелства за това по какъв начин се купуваха гласове на терен. Миналите служебни държавни управления опитваха да противодействат, в този момент имаше реплика. Основната им задача е да провеждат почтени избори, а те се занимаваха с административни чистки. "

Същевременно някогашният обществен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева предизвести, че нито едно решение не може да бъде взето без тях. По мотив избора на Рашидов за ръководител на Народно събрание тя разяснява пред Българска национална телевизия:

" Изборът на ръководител на 48-ото Народно събрание не е болшинство за управническата коалиция. Това беше болшинство, което се сплоти към една позиция – че Народно събрание би трябвало да продължи да работи. Да не бързаме със спекулациите и предопределяне на бъдещи решения ".
Според нея държавно управление на малцинството е краен вид. По думите ѝ не е правилно, че ГЕРБ не желаят да приказват за битката с корупцията. Тя уточни, че от партията са предложили и съответни законови промени за правосъдна промяна.

" Въпросът е за какво " Продължаваме промяната " не желаят да приказват за битката с корупцията. Няма по какъв начин текстовете за КПКОНПИ да бъдат признати без ГЕРБ. Политическа партия се гордеят с това, че са създали мъчно болшинство. Имаха време да предложат текстове и да ги одобряват ", сподели някогашният обществен министър.

Сачева разгласи, че през днешния ден от ГЕРБ ще внесат пакет от антикризисни ограничения в деловодството на Народното събрание, свързани с енергетиката, Плана за възобновяване и резистентност и обезщетения за бизнеса.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР