Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е подал жалба в централната

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е подал жалба в централната
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли жалба на Мустафа Карадайъ

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е подал тъжба в централната изборна комисия (ЦИК), с което апелира решение на Районната изборна комисия (РИК)-Смолян. Жалбата е подаден посредством акредитиран представител. Причината пък е, че Движение за права и свободи има единствено едно председателско място от общо 10 секции в община Мадан.

„ Жалбоподателят смята също по този начин, че не е вярно партия с избрана квота от полагащи ѝ се 13 управителни позиции да бъде изолирана и подценена за 9 следващи секции в едно обитаемо място във връзка с председателската позиция и че направеното от РИК – Смолян, систематизиране граничи с дискриминация и съзнателно субективно отношение към партия „ Движение за права и свободи “, излиза наяве от решение на ЦИК от 16 юни, оповестено на формалния уебсайт.

В жалбата си Карадайъ отбелязва, че при определението на състава на секциите е имало реализирано единодушие сред партиите и обединенията на извършените съвещания, като отводът на представителя на Политическа партия „ ИТН “ да подпише протокола не е съпроводен с претекстове в сходство с член 91, алинея 6 от Изборния кодекс, отбелязвайки, че показаните по-късно такива не следва да бъдат зачитани.

Жалбоподателят счита още, че от показаните претекстове излиза наяве, че отводът е резултат от незапълнената полагаща се квота за управителна позиция на Политическа партия „ ИТН “, която квота е имало опция да се попълни, само че на консултациите техният представител не е изявил такова предпочитание по отношение на последните три секции с № 221600033, № 221600034 и № 221600035. Според жалбоподателя неналичието на волеизявление по време на консултациите и на навреме изложени претекстове към протокола прави отхвърли не състоятелен и незаконосъобразен.

Централната изборна комисия, откакто се срещна с всички документи и условия по административната кореспонденция, намира жалбата за позволена, подадена в законоустановения период и от легитимирано лице с юридически интерес, против предстоящ на обжалване акт на РИК – Смолян, а всъщност – за неоснователна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР