Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък ШумърВъв вторник Сенатът

...
Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък ШумърВъв вторник Сенатът
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ одобри 61 млрд. долара помощ за Украйна

Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър

Във вторник Сенатът на Съединени американски щати, управителен от демократите, одобри пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95,34 милиарда $, макар че пред него се обрисува нерешителен път в следената от републиканците Камара на представителите, съобщи Ройтерс.

" Камарата на представителите няма да утвърди законопроекта на Сената, който ще обезпечи милиарди спомагателна помощ за Украйна ", това съобщи републиканецът Майк Джонсън, ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

В пакета за 95 милиарда $ са планувани:

- 61 милиарда $ за Украйна;

- 14.1 милиарда $ за Израел, който се бори с ислямисткото придвижване " Хамас " ;

- 4.83 милиарда $ за Тайван и други сътрудници в Индо-Тихоокеанския район поради рисковете, свързани с Китай;

- 9.15 милиарда $ филантропична помощ за конфликтни точки по света - най-много Газа, Западния бряг и Украйна.

Депутатите утвърдиха мярката със 70-29 гласа, с което надвишиха прага от 60 гласа за приемане в камарата и изпратиха закона в Камарата на представителите. Двадесет и двама републиканци се причислиха към множеството демократи, с цел да поддържат законопроекта.

" От години, а може би и от десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който има толкоз огромно влияние освен върху националната ни сигурност, освен върху сигурността на нашите съдружници, само че и върху сигурността на западната народна власт ", съобщи водачът на болшинството в Сената Чък Шумър.

Ръководството на Украйна счита, че финансирането е от решаващо значение, защото продължава да отблъсква съветските офанзиви и се пробва да поддържа стопанската система си в положение на подготвеност, до момента в който войната наближава третата си година.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упорства за пакета от месеци, само че се сблъсква със съпротивата на републиканските хардлайнери, изключително в Камарата на представителите.

Гласуването в Сената се състоя преди изгрев слънце, откакто осем твърдолинейни републиканци, съперници на помощта за Украйна, организираха нощен маратон от речи, които преобладаваха в залата в продължение на повече от шест часа.

Пакетът включва също по този начин средства за Израел, филантропична помощ за палестинците в Газа и отбрана на Тайван.

Украински публични лица предизвестиха за дефицит на оръжия в миг, когато Русия натъртва на възобновени офанзиви.

Украинският президент Володимир Зеленски бързо приветства приемането на законопроекта. " Американската помощ приближава справедливия мир в Украйна и възвръща световната непоклатимост, което води до повишение на сигурността и просперитета на всички американци и на целия свободен свят ", съобщи Зеленски в обществената платформа X.

Двете камари на Конгреса би трябвало да одобрят закона, преди Байдън да го подпише.

Източници: fakti.bg, Българска телеграфна агенция, dnevnik.bg

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР