Лидерът на БВ се скарал с партиите, които му помогнаха

...
Лидерът на БВ се скарал с партиите, които му помогнаха
Коментари Харесай

Изгониха Стефан Янев от коалиция „Български възход“, партията му остава без членове в СИК

Лидерът на БВ се скарал с партиите, които му помогнаха да се записва на последните парламентарни избори

Партията „ Български напредък “ (БВ) евентуално ще загуби опцията да излъчи членове на секционни изборни комисии за парламентарния избор на 2 април. Причината е скандал с две от политическите сили , които бяха употребявани за регистрация на групировката на Стефан Янев на последните избори за Народно заседание. Припомняме, че тогава „ Български напредък “ към момента не бе записана като партия. Затова тя се яви като коалиция от три други партии - „ Свобода “, „ Партия на зелените “ и „ Земеделски национален съюз “ (ЗНС).

На идните избори БВ ще взе участие независимо. Днес тя в Централната изборна комисия (ЦИК).

По информация на „ Флагман “ обаче „ Свобода “ и „ Партия на зелените “ тези дни са свикали заседание и са назначили други представляващи коалицията „ Български напредък “ на мястото на Стефан Янев. Въпросната коалиция към момента не е изчерпала изцяло смисъла си , тъй като членове на секционни изборни комисии (СИК) за идния парламентарен избор имат право да излъчват политическите сили, които са имали депутати в последното Народното събрание.

Именно по тази линия се е зародил спор , научи „ Флагман “ от два самостоятелни източника. „ Свобода “ и „ Партия на зелените “ евентуално са поискали от Стефан Янев да им даде квоти за членове на СИК, на което обаче той не се е съгласил.

Това е провокирало и тяхната реакция със свикването на заседание и отнемането на правата на Янев.

На съвещанието на ЦИК през днешния ден стана ясно, че е постъпила тъжба от него, заместника му в партия БВ Георги Самандов и Румен Йончев – ръководител на „ Земеделски национален съюз “, против съответното решение на Централната изборна комисия, гласувано през вчерашния ден. То е обвързвано точно с смяната на представляващия обединението „ Български напредък “ и на седалището й. Прието е с 9 гласа „ за “ против 4 „ срещу “, сочи протоколът от съвещанието на ЦИК.

От него излиза наяве, че е освободен остарелият политически съвет на обединението с нов. Тя към този момент ще се съставлява от двама души на мястото на Янев - лица с букви В.С. и В.Н. Това евентуално са Владимир Симеонов – ръководител на партия „ Свобода “, и Владимир Николов – съпредседател на „ Партия на зелените “.

Припомняме, че ЦИК преди дни дефинира членовете на Районните изборни комисии. За там е било реализирано съгласие сред Стефан Янев и някогашните му сътрудници, разяснява източник на „ Флагман “. След това обаче е станал разкол за разпределението в СИК-овете . Което е и повода за отстраняването на Янев.

Румен Йончев и ЗНС остават зад него и за идващите избори. Жалбите на Йончев, Янев и Самандов против вчерашното решение на ЦИК пък ще се гледат в Административен съд-София град. Те оспорват легитимността на събранието на обединението. Ако съдът не реши бързо в тяхна изгода и то в незабавен порядък, наподобява, че партията на Стефан Янев няма да може да излъчи членове на СИК за вота на 2 април.

Припомняме, че „ Партия на зелените “ на идните избори ще е част от която бе оповестена през днешния ден. Тя ще се предвожда от отцепниците от „ ИТН “ Ива Митева – някогашен ръководител на Народното събрание, и Любомир Каримански.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР