Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отрече вече да

...
Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отрече вече да
Коментари Харесай

Нинова иска лидерска среща и отрича договорка да е ротационен шеф на НС

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова отхвърли към този момент да се е схванала кои министерства ще вземат социалистите и твърди, че няма сделка сред партиите в бъдещото ръководство ръководителят на Народното събрание да е на ротационен принцип и тя първа да заеме поста. Тя настоя да се организира лидерска среща и разгласи, че до края на седмицата съдружно съглашение няма да има.

" Вчера от едно писмо от партия излезе информация, която виждаме, че през целия ден към този момент се постанова като решение, че четирите партии в бъдещо съдружно държавно управление ( " Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " - бел.ред) сме се договорили ръководителят на Народното събрание да се избира на ротационен принцип за по една година и че аз ще съм първият подобен ръководител на Народното събрание. Това изрично не дава отговор на истината. Такава сделка нямаме. Нито за ротационен принцип, нито, че аз ще съм първият ръководител на Народното събрание въз основата на този ротационен принцип. Най-малкото щях да знам за това ", сподели Нинова в свое изказване пред медиите. Тя напусна залата след 6-минутното си изявление и не отговори на нито един журналистически въпрос по тематиката.

Повод за обяснението ѝ, че няма сделка за ротационен принцип, е на участващата в " Демократична България " партия ДСБ до членовете на Изпълнителния ѝ съвет. В него е разказана контрактувана сред четирите обединения конструкция на бъдещото държавно управление, както и това, че ръководителите на Народното събрание ще са на ротационен принцип и Нинова ще е първият началник на Народно събрание.Там е посочено и че съдружното съглашение ще се разгласи до петък. Самото писмо е било за вътрешна приложимост и е целяло членовете на Изпълнителния съвет да вземат решение по контрактуваното, само че наличието му изтече по медиите.

Преди ден от партиите, участващи в договарянията, описаха пред Mediapool, че точно Нинова ще е ръководител на Народното събрание и че самата тя е упорствала да има пост в бъдещото ръководство. Разбра се какво е и, което не е дефинитивно, само че съгласно него Българска социалистическа партия получава министерствата на околната среда, на обществената политика с министър Георги Гьоков и на туризма с министър Христо Проданов.

" Нищо от написаното и оповестеното за Българска социалистическа партия и като имена от Българска социалистическа партия не дава отговор на истината. Нито едно от имената, които се спрягат като декларирани от нас, като искания за министри и министерства и така нататък не дава отговор на истината ", твърди Нинова.

По думите ѝ " тези имена въобще не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът, а след това и с съдружните сътрудници ". " Ние сме партия с реди и правила. Разбира се, вие сте свободни да пишете, това е свободата на словото, само че съм застанала през днешния ден тук и върша това изказване, с цел да кажа, че нищо от написаното не е правилно ", добави водачът на Българска социалистическа партия в оставка.

От думите ѝ се разбра, че към момента не се е провела и обявената след договарянията по браншове среда сред водачите на обединенията към бъдещото ръководство.

" Намерихме общите неща по 18 тематики след работата на експертните работни групи, само че останаха противоречиви въпроси, по тази причина чакаме от мандатоносителя " Продължаваме промяната " да свикат политическа или лидерска среща, с цел да ги почистим и да вземем политическите решения. А вследствие на тази среща и на експертните решения да се приготви документално съдружно съглашение, с ясно написани задължения и периоди ", съобщи Нинова.

" Искаме на първо място да сложим ясно написано съдружно съглашение с ясни задължения какво вършим с цената на тока, че няма да допуснем от 1 януари битовите консуматори да се включват на свободния пазар, по какъв начин компенсираме приходите на хората, по какъв начин преодоляваме вълната. Такъв план на съдружно съглашение би трябвало да мине през Националния съвет на Българска социалистическа партия. Не знаем по какъв начин се взимат решенията в другите партии, това са си техни правила и устави, при нас такива решения, изключително толкоз основни за страната не могат да се взимат нито от ръководителя, нито от екипа за договаряния. След като получим план на съдружно съглашение, при започване на другата седмица, привикваме присъствен Национален съвет, с цел да получи това съглашение утвърждение ", добави Нинова.

По думите ѝ диалогът за министри ще стартира едвам откакто се подпише съдружно съглашение.

" Не единствено сме заявили, само че и на процедура сме показвали, че се борим със задкулисието както вътре в партията при нас, по този начин и на открито и ще продължим по този начин и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в подмолни диалози или сделки ", уточни още Нинова, която предходната седмица одобри късно вечерта в централата на Българска социалистическа партия съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев и преди дни призна за диалозите, които по думите ѝ били подбудени от терзания, че до края на годината няма да се одобри бюджетът за идната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР