Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофалните резултати

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофалните резултати
Коментари Харесай

И Корнелия Нинова подаде оставка заради изборната катастрофа

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подаде оставка поради пагубните резултати на изборите. Преди ден същото сториха водачите на други партии - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Красимир Каракачанов, поемайки отговорност за незадоволителното показване на своите обединения. Засега изключение прави единствено водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На всички избори тази година Българска социалистическа партия поредно губи гласоподаватели. През април за пръв път от 20 години насам бе не втора, а трета политическа мощ с 480 146 гласа . Партията загуби съвсем половината от гласоподавателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 година (955 490 гласа) и се срина даже под резултата си след злополуката с кабинета " Орешарски " през 2014 година (малко над 500 хиляди гласа). На вота през юли тази година социалистите паднаха до 365 695 гласа , а в неделя получиха едвам към 266 667 гласа .

" Изчаках окончателните резултати от изборите. Оценявам този резултат на Българска социалистическа партия като пагубен, изключително с това, че отстъпихме от трето на четвърто място. Поемам цялата отговорност, виновността е напълно моя ", сподели във вторник Нинова, за чиято оставка нейни съпратийци призоватат още от изборната нощ.

Едновременно с това Нинова заяви, че социалистите са получили и приели покана от " Продължаваме промяната " за започване на договаряния за сформиране на кабинет .

Тя ще остане на лидерския пост до провеждането на нов Конгрес на Българска социалистическа партия, който да избере и.д. ръководител на партията. Нинова упорства въпросният краткотраен заместител да приготви директен избор на ръководител. Нинова бе избрана отново за водач на партията точно през директен избор и завоюва безапелационно с 81% доскоро повече от година. Тогава това не беше изненада, тъй като въпреки несъгласията ѝ със знакови лица в партията, редовите членове я харесват. Сега, откакто разгласи, че подава оставка, Нинова не сподели дали ще се кандидатира още веднъж за поста. Ако го направи, то евентуално се надява още веднъж да има безапелационна поддръжка, макар изборните загуби.

Според Нинова има доста аргументи за извънредно ниския резултат на Българска социалистическа партия на 14 ноември. Като една от аргументите тя уточни машинния избор, който затруднил гласоподавателите на Българска социалистическа партия и изключително възрастните. Друго пояснение за нея е, че доста хора са се уплашили от Covid пандемията не отишли да гласоподават. " Тези аргументи са отвън нас, само че има и субективни аргументи. И субективните са доста и са обект на дълъг диалог вътре в партията, само че отговорността я поемам аз. Изцяло ", сподели Нинова на конференция на " Позитано " 20. По думите ѝ виновността ѝ била тази, че мълчала в името на партийното единение.

" Мълчах, когато трябваше да приказвам и да споделям истината. Мълчах в името на това партията да има единение, да няма разправии, да няма обществени кавги, да няма обществени разправии, да изглеждаме авторитетни и да оказваме помощ на президентската акция ", разгласи тя.

Нинова посочи, че " субективните аргументи " за ниския резултат на Българска социалистическа партия са " заровени обратно във времето " и започвали с въведеното от нея ограничаване депутатите на Българска социалистическа партия да имат право единствено на три мандата в Народното събрание. Според нея по този начин се основало " ядро от вътрешна съпротива ".

Тази оценка е вярна, доколкото всички социалисти, лишени от опцията за повече от три депутатски мандата, образуваха фронт против Нинова, а тя се опита да компенсира с вкарването на нови хора и ободряване на партийните листи. През цялото време обаче не са спирали вътрешните междуособици и интриги на най-различни равнища в партията, която обичайно постоянно е имала разнообразни крила и съперници на управлението, без значение кое е то.

Нинова счита още, че се появило " второ ядро на вътрешна съпротива " след и въвеждането на директния избор на ръководител на партията. " Даването на най-демократичното право в политиката - на членовете на Българска социалистическа партия да си избират ръководител, лиши от задкулисието в Българска социалистическа партия опцията да поставят " сламен ръководител " и да считат, че той ще им извършва поръчките ", сподели тя.

Преди ден няколко знаковите лица, само че и съперници на Нинова, желаеха тя да подаде оставка. Сред тях беше и Антон Кутев, който е член на Българска социалистическа партия, само че сега е и представител на служебния кабинет. Сега Нинова разяснява тези претенции:

" От през вчерашния ден една група в Българска социалистическа партия ми желае оставката. Тя не ме впечатлява, тъй като това са хора, които 5 години го вършат - така наречен " вътрешна съпротива ". Други членове на Българска социалистическа партия ми звънят, пишат и споделят да не се подава оставката на ръководителя. На тях благодаря и за мен не е изненада, че има и такива хора. Но е безспорна изненада е, че ми я желае служебният кабинет в посредством представителя си Антон Кутев. Изненада е и че членове на инициативния комити на Радев ми желаят оставката. На тези две " структури " предлагам да не се занимавам с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа рецесиите, а инициативният комитет да си гледа балтажа ".

Не за пръв път Нинова подава оставка като водач на Българска социалистическа партия. След евроизборите тя направи същото поради представянето на партията и бе призован конгрес, на който обаче и тя остана отпред на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР