Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви курс към предсрочни избори

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви курс към предсрочни избори
Коментари Харесай

Нинова обяви курс към предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ от власт

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи курс към предварителни избори и събаряне на ГЕРБ от власт. Първата стъпка ще бъде настояването на избор на съмнение към държавното управление поради неуспеха в битката му с корупцията.

" Сваляне ГЕРБ от власт, предварителни избори и мотивация да ги спечелим,една от стъпките е избор на съмнение към кабинета ". Това сподели Корнелия Ниновапред делегатите на 49-ия конгрес на Българска социалистическа партия, който трябваше да е самобитен избор на доверие към председателката.

Очаквано опитът за промяна на водача на Българска социалистическа партия не съумя, макар че вътрешната съпротива в партията уголемява поддръжката си, към момента е малцинство. Само 149 делегати желаеха промени в устава, с които партийният ръководител да се избира от делегатите на конгреса, до момента в който 397 отхвърлиха настояването и на процедура поддържаха Нинова.

Това даде опция на Нинова да нападна. Тя преброи девет души вътрешни критици, които от телевизионните студия подлагат на критика не нейните дейности, а решения на конгреса и пленума на партията, предизборната платформа, партийния правилник.Нинова не ги назова поименно, само че след почивката някои от тях напуснаха залата, измежду които някогашният водач на партията Михаил Миков и Атанас Мерджанов.

В дейностите на съперниците си Нинова видя опит на ГЕРБ да разбие партията от вътрешната страна, откакто ръководещите не са съумели да нахранят и опитомят опозицията в Народното събрание, както се е случвало до момента.

Висока топка

„ Не просто би трябвало да сме опция на ГЕРБ, това е наложително, само че незадоволително. Вече имаме по-висока цел - да освободим страната и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги използва, с цел да се възпроизвежда “, сподели Корнелия Нинова в речта си пред делегатите.

Нека народът да бъде свободен да избира, който си желае, може да не харесва и нас, само че да бъде свободен, добави тя.

" Битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е безусловно наложителна, само че към този момент не е задоволителна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите неточности на всички партии, взели участие в ръководството на страната в последните години на прехода. Може да останем на нивото на партийните си противоборства с ГЕРБ, само че може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сбъркан, разбираме и желаеме да променим това. В резултат на неверни политики, корупция и персонални ползи в тези години на прехода, изчезваме като народ ", сподели още Нинова.

Тя посочи, че страната се намира в демографска злополука. Само за предходната година българите са намалели с над 50 хиляди души, а 2.4 млн. живеят в тежки материални неравенства.

" Отваря се ножица сред най-богатите и най-бедните. Делът на необразованите доближава сериозна равнища. В това време сред 10 и 15 милиарда лева се присвояват от паралелната страна и сме първи по корупция в Европейски Съюз. Тези проблеми са натрупвани в годините ", сподели Нинова.

Народът, не е удовлетворен от живота си и това неодобрение ще изригне рано или късно, предвижда водачът на Българска социалистическа партия. Според нея с цел да не разрешат това да се случи, ГЕРБ протегнали ръка на съществени човешки права.

" Този модел се поддържа от разнообразни структури на обществото и бизнес структури, които избират да защитят интереса си в този момент и на парче, без визия какво ще коства това на България като страна. Масово се внушава, че няма опция, а когато това се случи против нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се промени ", сподели Нинова.

Разделена ли е Българска социалистическа партия

Относно рецензиите, че управлението на партията се е самоизолирало и че би трябвало да се вслушва в членовете си, Ниновакоментира: " Отчитаме това мнение и свикахме това съвещание. Нека чуем какво мислят членовете ни по значими въпроси за България и Българска социалистическа партия. По-важно е не по какъв начин се оценяваме ние, а по какъв начин ни правят оценка сънародниците ни ".

Тя посочи, че е усъвършенствана връзката и организацията сред управлението и структурите по места, само че обърна внимание на това, че в последните седмици в обществото се основало усещане за тежък разнобой в Българска социалистическа партия и изявления, че в никакъв случай в историята си тя не е била толкоз разрушена.

" Кой е партията - не водачът, не управлението, а членовете на партията. Вие сте представителите им из цялата страна. Моля, да кажете на обществото дали нашите членове са разграничени, да кажете по каква линия, в случай че не, апелирам да информирате и нас, и жителите, от чие име девет души наши приятели показват обществено такава позиция ", попита Нинова.

Нинова не загатна имена, само че в тази група попадат някогашният водач Михаил Миков, както и Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Георги Гергов, Красимир Янков и ненапълно Румен Овчаров, който не беше на конгреса, тъй като бил в чужбина.

" Защо в този момент? Това се случва в този момент, тъй като дадохме отпор на модела на паралелната държава; тъй като отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и опитомена от Бойко Борисов; тъй като дружно с президента Румен Радев се обявихме за битка с корупция; тъй като пристигна време на покажем, че можем да сме опция на ГЕРБ ", разгласи Нинова. Тя сподели още, че критиците й желали да трансформират посоката на партията, което минавало през промяна на водача.

" Чу се обвиняване, че парламентарната група се е е напълнила с " младоци, детишляци ". Какво оспорвате? Как очаквате да са изцяло готови, в случай че 15 години ги държим на аварийна пейка, да не би да вземат нашите места? Станаха на 45 години ", сподели още Нинова. Тя цитираше една по една рецензиите на опозицията против нея и ги оборваше с решения на партийните органи или с тези, че критикуващите желаят власт и персонални облаги. После прикани критиците да издигнат спор в залата по въпросите, които ги вълнуват, само че след почивката Миков, Мерджанов и Гергов.не вършиха изявления пред делегатите.

Големи упоритости

Корнелия Нинова разгласи, че няма да желае избор на доверие от конгреса, нито пък ще подава оставка като водач на Българска социалистическа партия. Не че не можела да го направи и отново да завоюва председателския пост посредством директен избор от членовете на Българска социалистическа партия, само че за два месеца нейно неявяване " вътрешни лобита щели да ровят в партията " и " външни сили - да бъркат в нея ".

" Нямам дребна упоритост за персонална полза и пост, само че имам огромна упоритост да променим България. Аз мога да ви подсигурявам, че няма да отстъпя от тази борба, само че в случай че сме дружно и единни единствено. Не желая просто власт, желая този свят да се промени. Този свят може да се промени, с вас можем да го направи ", разгласи Нинова. Тя назова Българска социалистическа партия " войска ", а делегатите започнаха да скандират " Ни-но-ва! ".

След това залага се изпразни на половина. Според социалисти част от вътрешната съпротива няма да се върне за гласоподаване на документите на конгреса, измежду които е и различен народен бюджет.

Станишев: Българското европредседателство се свежда до кетъринг и няколко срещи в София

Председателят на европейските социалисти и някогашен министър председател Сергей Станишев приказва за подготовката на първото българско европредседателство през 2018 година Той бешесилно сериозен към подготовката на държавното управление, като съгласно него не се е провел " същностен " диалог за председателството.

" От държанието и заявките на държавното управление се остава с тягостното усещане, че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За съпоставяне – всички в Европейски Съюз говореха какъв брой сполучливо ще бъде Естонското председателство още преди то да е почнало, тъй като интегритетът и целенасоченото изпитание на естонското държавно управление разрешиха на страната да уточни ясни и изпълними цели, които са от изгода на всички страни членки ", сподели Станишев.

" Има една известна сентенция: някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически цели за председателството трябваше да показа българският министър председател. Вместо това, напъните на кабинета се сведоха до поправки, превоз и претапициране на хотели, проводени с голям брой съпътстващи кавги ", добави той.

Станишев показа отчет за визията на левицата за председателството на Съвета на Европейския съюз от България създаден от него и работна група съпартийци.

Той акцентира, че сега стават основни промени в устройството и работата на Европейския съюз и България би трябвало да употребява опцията да повлияе на тях оптимално.

" Опонентите ни се пробват да ни изтласкат от терена на европейската концепция, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но Българска социалистическа партия има историческа роля и безспорен принос за участието на България в Европейски Съюз. И през днешния ден наша отговорност е да бъдем мотора на полемиката, която слага страната ни в ядрото на един единен и мощен Европейски Съюз ", сподели още Станишев.

Българска социалистическа партия слага 10 целта за европредседателството:
Запазване и развиване на европейския обществен модел; Присъединяване на България към Шенгенското пространство; Финансова непоклатимост и Пътна карта за приемането на страната в еврозоната; Равноправно присъединяване на България в европейската защита и сигурност; Многогодишната финансова рамка – опазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като правила на безплатно финансиране; Европейската вероятност пред Западните Балкани; Черно море и Дунав – район на сигурност и съдействие.
Приоритетите на Българска социалистическа партия съответстват с тези, които към този момент бяха оповестени от държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР