Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до председателя

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до председателя
Коментари Харесай

Нинова се жалва на Таяни от езика на Джамбазки

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е изпратила писмо до ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни по отношение на изявлението на Джамбазки в изявление за медия, че " Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел ". Също по този начин Корнелия Нинова е писала и ръководителя на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Удо Булман.

Според Нинова това са " неприемливи изказвания на член на Европейския парламент ", като това не е изолиран случай. " За страдание е налице очевидна наклонност на усилване на езика на омразата, предизвикана от националисти и крайнодесни политически водачи ", декларира Нинова, съгласно която даже и по време на най-тежката политическа борба след 1989 година в никакъв случай народни представители или политически фигури не са си разрешавали сходни крайности да приканват към физическо заличаване на политически съперници. Съко по този начин съгласно водача на социалистите в изявлението на Джамбазки се вменява групова виновност и посоченият за заличаване зложелател са всички български социалисти.

" Това не просто припомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа. Когато сходни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз имам вяра, господин Председател, че е Ваше обвързване да се разграничите и да предприемете вероятните ограничения в институцията, която е знак на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с държанието си един неин член слага кафяво леке ", написа Корнелия Нинова.

В писмото си водачът на Българска социалистическа партия припомня и обстоятелството, че Ангел Джамбазки не е просто евродепутат, само че и заместник-председател на една от съуправляващите партии в България - Вътрешна македонска революционна организация, с ръководител Красимир Каракачанов, който сега е министър на защитата и вицепремиер. Според Корнелия Нинова в този подтекст заканите би трябвало да бъдат обсъждани с още по-голяма угриженост и защото никой от Вътрешна македонска революционна организация, нито даже министър председателят Борисов не се е разграничил от думите.

Нинова приканва да се вземат ограничения да се овладее дебата, когато поредно се основават предпоставки омразата да премине от говорене към деяние.

По мотив същото изявление и думите на Ангел Джамбазки публицистът и политик Велизар Енчев прикани основният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира. Според Велизар Енчев изявлението внушава, че опасността на Джамбазки се отнася и за всички критици на сегашната балканска политика на държавното управление.

Велизар Енчев приканва основният прокурор да притегли към наказателна отговорност Ангел Джамбазки.
" Ако в действителност сме правова страна, всеки, който обществено приканва да се употребява огнестрелно оръжие против критиците на ръководещите, би трябвало да бъде глобен с цялата суровост на закона. "

Припомняме, в българското обществено пространство се породи спор за връзките ни с Македония след думите на премиера Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е дело на македонци. Коментарът му пристигна откакто Заев и Борисов дружно уважиха събитието, а единствено преди дни Заев се добави, признавайки, че политиците бъркат.

В България обаче това беше и продължава да бъде мотив за замяна на политически реплики сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ главно. Корнелия Нинова упрекна Борисов в безучастие и го прикани да вземе отношение. Външният ни министър Екатерина Захариева взе отношение, а през вчерашния ден в тематиката влезе и президентът Румен Радев, който не чул пък опрощение от страна на Зоран Заев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР