Лидерът на БСП кани всички лидери на парламентарно представени партии

...
Лидерът на БСП кани всички лидери на парламентарно представени партии
Коментари Харесай

Нинова: Земята на България е тема за национално съгласие

Лидерът на Българска социалистическа партия кани всички водачи на парламентарно показани партии и следва среща с президента Радев.

Българска социалистическа партия е срещу предлагането да отпаднат рестриктивните мерки за закупуване на земеделска земя. Земята е национално благосъстояние на България. Тя е предопределена за произвеждане на селскостопанска продукция. Предложението не подсигурява нито в чии ръце ще попадне тя, нито че тя ще бъде употребена за произвеждане. Трябва да защитим националния си интерес.

Българската земеделска земя е най-евтина в Европейски Съюз. Купувачът ще получава европейски дотации и то на декар повърхност. Да си го представим на процедура - идва един жител на друга страна, купува си земеделска земя, не е длъжен да създава върху нея, заявява я и получава дотация за нея. Той ще си отбрани интереса, само че не е предпазен ползата на България. Редица други страни в Европейски Съюз имат ограничаващи ограничения и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Такова е ситуацията в Унгария, Полша, Словакия, Словения и други. Ще желая среща с ръководителите на другите парламентарни групи, ще показва нашите аргументи- за какво това не би трябвало да се случва и ще потърся национално единодушие. Земята на България, е тематика за национално единодушие. Има благоприятни условия за деяние. Предлагаме държавното управление да изиска отсрочване на този въпрос. Всички евродепутати от всички парламентарни групи, като българи, да се обединят и дружно с сътрудниците си от други страни в Европейски Съюз, които имат ограничавания, да потърсят диалози в Брюксел, причините да се изложат. Ако не се стигне до такова единодушие, не е толкоз ужасно да влезем в правосъден спор и България да си отбрани националния интерес в този спор. Експерти, с които разговаряхме тези дни, в това число и в Европа, споделят, че не е изключено даже да спечелим такова дело. В текста, който е записан, такова право е обвързано с детайл на правото на определяне. Т.е. текстът дава благоприятни условия за причини, когато искаш да си защитиш националния интерес. Дори да не спечелим такова дело, в диалог с специалисти, разбрахме, че редица страни са си плащали и си заплащат санкциите по каузи, по които не са изпълнили текстовете, които би трябвало да се приложат в националното законодателство - Унгария, Гърция. Те споделят, че за тях националният интерес коства повече от санкцията. Моля, не приемайте това като антиевропейска позиция. Да не отваряме отново тематиката, че Българска социалистическа партия желае да извади България от Европа. Не, не желаеме! Но като пълновръстен член на Европейски Съюз, да си защитим националния интерес. Разбирам, че и някои от другите парламентарни партии са на такова мнение, като нашето. Да се опитаме най-малко по тази тематика да се обединим.

В тази връзка и по други тематики желаех публично и получих, до края на седмицата среща с президента Радев. На края на парламентарния сезон, бих желала да обсъдим, с изключение на този въпрос, редица други - парламентарни и законодателни начинания, негови начинания, диалога за правосъдната промяна, за единния орган.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР