Лидерът на Беларус Александър Лукашенко е пропуснал голямо държавно тържество,

...
Лидерът на Беларус Александър Лукашенко е пропуснал голямо държавно тържество,
Коментари Харесай

Болен ли е Лукашенко? Пропуснато събитие поражда слухове

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко е пропуснал огромно държавно празненство, което в допълнение подхранва спекулациите за здравословното му положение.

68-годишният властнически водач нормално приказва обществено на годишното събитие по случай Деня на националния байрак, емблема и химн, само че в неделя министър-председателят прочете обръщение от негово име.

Миналата седмица Лукашенко напусна Москва, скоро след парада по случай Деня на успеха, пропускайки обяда с президента Владимир Путин.

Лукашенко изглеждаше очевидно изтощен, а дясната му ръка беше превързана.

За финален път той беше забелязан на обществено място да поставя цветя в столицата Минск по време на честванията на Деня на успеха в Беларус на 9 май - няколко часа след завръщането си от съветската столица.

Опозиционен канал в Telegram заяви, че в събота вечерта Лукашенко е посетил президентския медицински център край Минск, само че тази информация не е тествана от самостоятелни специалисти.

Канцеларията на Лукашенко до момента не е коментирала въпроса.

Често описван на Запад като последния деспот в Европа, Лукашенко ръководи Беларус от 1994 година насам, като потиска всяко противоречие.

През 2020 година той беше разгласен за победител в президентските избори, които бяха оповестени от опозицията за фалшифицирани.

По-късно по време на всеобщите антиправителствени митинги, които раздрусаха страната, хиляди хора бяха задържани и брутално пребити от служители на реда за битка с безредиците и сътрудници на службата за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Въпреки това Лукашенко съумя да остане на власт, подкрепян от Русия.

Миналата година той поддържа пълномащабното навлизане на президента Путин в Украйна, като предложи Беларус като плацдарм за прекосяване на съветските войски в Украйна и разреши на съветски военни самолети да правят удари от беларуска територия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР