Лидерът на Български възход Стефан Янев призова всички партии да

...
Лидерът на Български възход Стефан Янев призова всички партии да
Коментари Харесай

Консултациите при президента приключиха. Според Янев има надежда за кабинет

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев прикани всички партии да излъчат контактни групи и да приготвят свои цели, които да могат да залегнат в съдружно съглашение. Това стана в понеделник по време на последната от седемте съвещания на парламентарно показаните партии при резидента Румен Радев .

Консултациите в края на октомври с първата политическа мощ ГЕРБ и месец по-късно завършват с най-малката и най-новата партия в Народното събрание. Предстои Радев да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.

" България има потребност от държавно управление, което да бъде подкрепено от политически партии и да стъпи на ясно написано съдружно съглашение ", сподели Янев.

" За нас диалозите и напъните за сформиране на кабинет са основополагащи, тъй като оправи ли се с тази задача, Народното събрание ще има задоволително време както за промени в Изборния кодекс, по този начин и за решаването на проблемите на българските жители ", добави той.
По негови думи напъните на сътрудниците му от парламентарната група са ориентирани в посока основаване на благоприятни условия за разговор. " Такива условия към този момент има, считам, че има вяра този разговор да даде резултат, само че най-трудното е този разговор да роди болшинство, което да предложи държавно управление ", сподели Янев.
Според него предварителните избори няма да решат проблемите, които вълнуват жителите и обществото.

По време на договарянията с другите партии ГЕРБ сподели, че към момента вижда опция за сформиране на държавно управление. От " Продължаваме промяната " споделиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат, а седмици по-късно дружно с " Демократична България ", че имат проект за държавно управление на малцинството.

Движение за права и свободи сподели, че червени линии, " " - че има подготвен състав на кабинет, а Българска социалистическа партия, че действителните договаряния ще стартират след връчването на мандата.

Преди седмица президентът Радев, че счита да направи това при започване на идната година, защото съгласно него идващите предварителни парламентарни избори не би трябвало да се организират през януари или февруари 2023 година, а по-скоро през март.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР