Лидерът на Ал Кайда е бил убит при американски удар

...
Лидерът на Ал Кайда е бил убит при американски удар
Коментари Харесай

Лидерът на Ал Кайда е убит при американски удар в дома си в Кабул

Лидерът на " Ал Кайда " е бил погубен при американски удар в дома си в Кабул през почивните дни. Няма цивилни жертви при офанзивата. Айман аз Зауахири беше дясна ръка на Осама бин Ладен и двамата дружно са възнамерявали атентатите от 11 септември на американска земя. Той наследи бин Ладен отпред на терористичната организация, откакто саудитецът беше погубен при американска интервенция преди 11 години.

Облакът дим се издига след удара с американски дрон в тихия зелен квартал Шерпур в Кабул. В тази постройка на балкона си е стоял 71 - годишният Айман аз Зауахири, когато по него са изстреляни две ракети " Хелфайър ". Белият дом заяви, че няма удостоверение с ДНК, само че самоличността му е доказана по други способи.

Малък макет на къщата е имало в по този начин наречената ситуационна стая в Западното крило и там от месеци е плануван ударът, съгласно източници на Си Ен Ен. Старт на интервенцията е даден персонално от главнокомандващия на страната.

" Откакто Съединените щати въздадоха правдивост на бин Ладен преди 11 години, Зауахири беше водач на Ал Кайда. Криейки се, той координираше клоновете на " Ал Кайда " по света, определяше целите за оперативното управление и призоваваше за осъществяването и въодушевяваше набези против американски цели. Във видеопослания в това число през последните седмици, призоваваше почитателите си за набези против Съединените щати и съдружниците ни ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Дали за Вашингтон това е финалът на войната с " Ал Кайда ", която водиха две десетилетия? Египтянин, доктор, радикализиран при пътувания в Близкия изток и в египетски затвори, Зауахири слива учредената от него египетска формация с " Ал Кайда " и се свързва вечно със саудитския милионер бин Ладен.

Заедно основават идеологията на " Ал Кайда " за война с враговете, главен измежду които са Съединените щати. Извършват бруталните набези против американските посолства в Кения и Танзания през 1998 - единствено предупреждение за атентата на атентатите от 11 септември, при който рухнаха кулите-близнаци в Манхатън и починаха близо 3000 души. Именно Зауахири събира екипа, обезпечава средствата и приготвя проектите за него.

" Нека още веднъж покажем - без значение след какъв брой време и без значение къде се криете, в случай че сте опасност за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят ", добави Джо Байдън.

След 11 септември стартира войната в Афганистан " Ал Кайда " е доста отслабена в опасността се трансформират нови терористичните организации. Едно от последните ѝ набези в западна страна е през 2005 в Лондон, когато са убити 52 души.

Според Вашингтон талибаните, които се върнаха на власт в Кабул след американското евакуиране, са знаели, че Зауахири е в страната. Въпросът е дали в този момент още веднъж ще трансфорат Афганистан в база за екстремисти и до каква степен " Ал Кайда " може да бъде отписана като опасност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР