Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит

...
Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит
Коментари Харесай

Убиха лидера на Ал Кайда в Кабул

Лидерът на " Ал Кайда " Айман ал Зауахири е бил погубен при американска антитерористична интервенция, удостовери президентът на Съединените щати Джо Байдън. 71-годишният египтянин е бил отхвърлен при офанзива на Централно разузнавателно управление на САЩ с безпилотен аероплан в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта.

" Беше въздадена правдивост и този терористичен водач към този момент го няма. Хората по целия свят към този момент няма потребност да се опасяват от този злобен и съдбоносен палач. Съединените щати не престават да показват своята увереност и дарба да пазят американския народ от тези, които желаят да ни навредят. Независимо от това какъв брой време ще отнеме и къде се криете, в случай че сте опасност за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят ", акцентира президентът. И разясни, че в събота по негова заповед " Съединени американски щати направиха сполучливо въздушен удар по Кабул, в Афганистан, който умъртви емира на " Ал Кайда " Айман ал Зауахири ".

Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид удостовери, че офанзива е била осъществена. В изказване той я дефинира като нарушаване на " интернационалните правила ".

Зауахири пое управителния пост в терористичната организация след гибелта на Осама бин Ладен през 2011 година Двамата бяха възнамерявали дружно офанзивите против Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 година, когато починаха близо 3000 души. Зауахири се трансформира в един от най-издирваните от американските управляващи терористи и за него имаше оповестена премия от 25 милиона $, напомня Би Би Си. Той бе неоткриваем от повече от 10 години.

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар против " Ал Кайда " след убийството на водача на групировката Осама бин Ладен през 2011 година, разясняват международните организации. За него се говореше, че е умрял в края на 2020 година поради сърдечно заболяване, само че по-късно той се появи във видеопослание. Сега въпросът е кой ще го наследи на поста.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР