Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит

...
Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит
Коментари Харесай

Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е убит при атака с дрон

Лидерът на „ Ал Кайда ” Айман ал Зауахири е бил погубен при американска антитерористична интервенция, удостовери президентът на Съединените щати Джо Байдън.

71-годишният египтянин е бил погубен при офанзива на Централно разузнавателно управление на САЩ с безпилотен аероплан в Кабул в неделя сутринта. Зауахири е бил на балкона на леговище, когато дрон е изстрелял две ракети по него, оповестяват международните организации. Други членове на фамилията му са участвали, само че са невредими и единствено Зауахири е бил погубен при нападението.

„ Беше въздадена правдивост и този терористичен водач към този момент го няма. Хората по целия свят няма потребност да се опасяват от този злобен и съдбоносен палач. Съединените щати не престават да показва своята увереност и дарба да пази американския народ от тези, които желаят да ни навредят. Независимо от това какъв брой време ще отнеме и къде се криете, в случай че сте опасност за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят ”, акцентира Байдън.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „ жестоко нарушаване ” на споразуменията, реализирани с талибаните в Доха през 2020 година, съгласно които ислямистите се задължаваха да не дават леговище на „ Ал Кайда ”, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Зауахири пое управителния пост в терористичната организация след гибелта на Осама бин Ладен през 2011 година

Двамата оповестиха война на Съединени американски щати и възнамеряваха офанзивите против Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 година, когато починаха близо 3 хиляди души. Зауахири беше един от най-издирваните от американските управляващи терористи и за него имаше оповестена премия от 25 милиона $, напомня Би Би Си.

Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид удостовери, че офанзива е била осъществена. В изказване той я дефинира като нарушаване на „ интернационалните правила ”.

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар против „ Ал Кайда ” след убийството на водача на групировката Осама бин Ладен през 2011 година, разяснява Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР