Лидер на групировката “Ислямска държава” (ИД) се самовзриви в южна

...
Лидер на групировката “Ислямска държава” (ИД) се самовзриви в южна
Коментари Харесай

Лидер на „Ислямска държава” убит в Сирия


Лидер на групировката “Ислямска държава” (ИД) се самовзриви в южна Сирия, откакто беше обграден от държавните сили, оповестиха държавни медии в сряда, като се позоваха на източник от службите за сигурност.

Официалната осведомителна организация САНА заяви, че силите за сигурност са направили “специална операция” в региона на Дараа, която е довела до гибелта на “терориста Абу Сале.м ал-Ираки”. Иракчанинът е “задействал колана си с експлозив, откакто е бил обкръжен и ранен”, посочи организацията.

Ираки е бил боен пълководец на екстремистката формация в южната част на страната. Той се е укривал в региона от 2018 година и е взел участие в убийства и набези там. Провинция Дараа е най-вече под контрола на режима от 2018 година, само че бунтовническите групи към момента управляват някои региони според съглашение за помирение, контрактувано с Русия, съдружник на Дамаск.

След стремглав напредък през 2014 година в Ирак и Сирия, при който завоюва големи територии, основания от ИД халифат се разпада под вълна от офанзиви. Групировката беше победена в Ирак през 2017 година и в Сирия две години по-късно, само че спящите кафези на екстремистката сунитска мюсюлманска група към момента правят офанзиви и в двете страни.

Войната в Сирия стартира през 2011 година, провокира гибелта на близо половин милион души и принуди към половината от предвоенното население на страната да напусне домовете си.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР