Личното богатство на британския крал до голяма степен е забулено

...
Личното богатство на британския крал до голяма степен е забулено
Коментари Харесай

Колко всъщност е богат крал Чарлз III?

Личното благосъстояние на английския крал значително е забулено в тайнственост и същинската му стойност мъчно може да се пресметна. Guardian обаче се нае да одитира задълбочено имуществото на Чарлз III – от селски парцели и инкрустирани с диаманти бижута до картини на Моне и Дали, спортни коне и редки пощенски марки.

Изданието хвърля повече светлина върху притежанията на монарха и съгласно разбора той е наследил активи, които са нараснали благосъстоянието му до съвсем 2 милиарда паунда. Един от финансовите тласъци, довели до растежа, е полученото завещание от майка му, което не се полза с налози.

„ Въпреки че не разясняваме частни финанси, вашите данни са извънредно изобретателна комбинация от спекулации, догатки и грешки “, сподели в изказване представител на краля във връзка разбора на Guardian. От Бъкингамския замък обаче не оферират различни числа, наблягайки персоналния им и частен темперамент.

Проучването на кралското имущество се разграничава от това на всеки различен, а огромна част от него произтича от обществената роля на монарха и фамилията му. За да каталогизира имуществото на краля, екип от кореспонденти на Guardian работи с 12 специалисти, които имат опит в оценяването на земя, парцели, транспортни средства, творби на изкуството и бижута. За по-непрозрачните активи, като вложенията в акции, са употребявани „ най-хубавите налични данни, с цел да създадем обосновани оценки “.

Богатство на четири колела

Трудността при разделянето на общественото от частното благосъстояние проличава при автопарка на Уиндзор, включващ модели Rolls-Royces, Bentley и Jaguar. Медията разпознава 23 автомобила, някои от които са частна благосъстоятелност, други са предоставени от производителите. А има и такива „ по право на короната “, което значи, че те не са негови, а се държат от монарха от името на нацията.

Консервативно пресмятане, основано на експертни оценки, на тези коли, за които може умерено да се одобри, че са частни, демонстрира, че те са на стойност 6,3 млн. паунда.

Частна благосъстоятелност на стойност 330 млн. лири

На крал Чарлз не му липсват дворци, крепости и резиденции, които да употребява, само че множеството механически не са негови – като Бъкингамският замък и дворецът Кенсингтън. Той обаче е наследил от майка си две селски имения, които са измежду най-ценните му активи.

Първото е това в Балморал, закупено от брачна половинка на кралица Виктория, Алберт, през 1852 година Като се има поради капацитетът му за лесовъдство, земеделие, отстрел на глухари, гонене на елени и произвеждане на възобновима сила, имението е оценено благодарение на специалист на 80 млн. паунда.

Още по-ценно е обширното имение Сандрингам в Норфолк, купено през 1862 година от Виктория за нейния наследник. Описвано по това време като „ доста грозно “, то бива превърнато в източник на средства – като се изключи че туристите могат да го посетят против 23 паунда, разполага и със стотици парцели чартърен, 6400 хектара земеделска земя и търговски площи. Оценява се на 250 млн. паунда.

Освен това Чарлз е освободен от налог върху тя наследените имения.

Кой е притежател на подаръците?

Сред многото активи, които починалата кралица оставя на най-големия си наследник, евентуално за да избегне заплащането на налог върху наследствата на други деца, са нейните коне. Наследството по тази линия се равнява на към 70 чистокръвни коня на обща стойност най-малко 27 млн. паунда.

От гибелта на майка си до момента Чарлз е спечелил 2,3 млн. паунда от продажбата на коне на търг, в това число някои, подарени на кралицата от емира на Дубай и Ага Хан, които дворецът преглежда като „ персонални “, а не като публични дарове.

Кралят наследява и най-хубавата сбирка от марки в света, съдържаща стотици хиляди експонати, събирани още прародител му, Джордж V. Много от марките също са подарък. Достъпът до всички тях е извънредно стеснен и по тази причина е още по-трудно да се оцени цената им. „ Четиримата специалисти, с които се консултирахме, бяха единомислещи, че тя (колекцията) коства най-малко 100 млн. паунда “, написа Guardian.

На династията Уиндзор е неразрешено да третира формалните дарове като своя персонална благосъстоятелност, само че законът премълчава какво би трябвало да се прави с даровете, получени преди въвеждането на разпоредбите през 1995 година

В допълнение към конете и марките, подаръците включват голям брой скъпи творби на изкуството, получени от фамилията по време на пътувания в чужбина, които след това са се оказали в частните им сбирки. Сред тях са произведения на Марк Шагал и Салвадор Дали, подарени на принц Филип. Има и Моне, добит от кралицата майка в Париж малко след Втората международна война – когато цените са ниски – за 2000 паунда. Оценител на творби на изкуството пресмята, че в този момент цената му може да бъде 20 млн. паунда.

Трима специалисти проучват 60 от най-значимите произведения от листата с съвсем 400 творби, които са били изложени в „ частни “ или „ персонални “ кралски сбирки. Те пресмятат, че общата им стойност възлиза на към 24 млн. паунда, което евентуално е доста занижено.

Частни бижута

Анализаторите се стопират на 54 бижута, които са частна благосъстоятелност, и пресмята, че тяхната стойност възлиза на към 533 млн. паунда.

Инвестиции

Нито един аспект от благосъстоянието на семейство Уиндзор не е по-секретен от акциите и вложенията му, което прави невероятно да се оцени сигурно цената на активите. В продължение на десетилетия кралските вложения са били прикривани от фиктивна компания, която, както разкриват архивите, е била основана, с цел да скрие „ смущаващото “ частно благосъстояние на кралицата. Но има някои сведения за размера на техните дялове.

През 1993 година публицисти от Times претърсиха регистрите на акциите на фирмите от FTSE 100, като изичислиха, че към 43 млн. паунда от тях тогава са владеене на монарха. Ако тези средства са останали под формата на вложения в компании от FTSE 100, през днешния ден те биха били съвсем три пъти по-скъпи.

След доста условни калкулации, анализаторите пресмятат, че общото дялово благосъстояние на фамилията възлиза на 142 млн. паунда. Според тях и тази сума е доста занижена.

Херцогство Ланкастър

Херцогство Ланкастър – имение, което се ръководи като печеливш бизнес, обезпечава на този, който седне на трона, преференциални годишни заплащания в размер на към 20 млн. паунда годишно. Създадено с кралска харта преди стотици години, в продължение на епохи то е било обект на развълнуван спор дали облагите от него би трябвало да се изплащат на държавната хазна. Вместо това то се предава на монарсите по завещание, които обаче са лимитирани да продават активите за пари в брой.

Според критиците на короната имението би трябвало да е обществен актив. Дворецът го назовава „ частно имение, държано на доверието на суверена “. Загадъчният му модел е ненапълно подобен на офшорните тръстове, които основават усещане за раздалеченост сред даден актив и неговия същински притежател. Но финансовите тънкости на херцогството не могат да прикрият обстоятелството, че то има единствено един автентичен притежател.

При всички положения херцогството действа като частен актив на монарха: през петте години, предшестващи гибелта ѝ, то изплаща на починалата кралица 109 млн. паунда. В сметките му са декларирани активи в размер на 653 млн. лири, с помощта на което благосъстоянието на Чарлз доближава 1,8 милиарда лири.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР