Личността на най-популярния стрийт арт творец Банкси продължава да е

...
Личността на най-популярния стрийт арт творец Банкси продължава да е
Коментари Харесай

Кой е Банкси и каква е връзката му с футбола? |

Личността на най-популярния стрийт арт създател Банкси продължава да е обгърната с тайнственост. Картините му се появяват по улици и в галерии от Ню Йорк до Берлин, само че все пак той съумява да резервира анонимност. Мнозина смятат, че това е маркетингов ход, нещо което сътрудникът му Стив Лазаридес изрично и пламенно отхвърля.

“Това е по-скоро рефлекс за самозапазване, в сравнение с реклама ”, споделя индивидът, който работи с Банкси от 11 години.

Въпреки цялата тайнственост са известни няколко неопровержими обстоятелството за художника. Той е роден в Бристол, Англия, където първите му рисунки се появяват още при започване на 90-те години на ХХ век. Благодарение на гения си той добива голяма известност. Знае се също, че е лъгал майка си, че работи като бояджия, тъй като облеклата му са били непрекъснато оцапани с багра.

Версиите за самоличността му са няколко. Мнозина считат, че това Робърт Дел Ная от групата Massive Attack, който е роден в Бристол през 1965 година. В поддръжка на това съмнение е съвпадението, че графити на Банкси се появяват тук-там, където има концерти на групата. Съществува и мнението, че Банкси е група от седем художника, като измежду тях има и жена.

Според друга доктрина Банкси е тясно обвързван с футбола и е играл като вратар за тима от Бристол “Източни каубои и каубойки ”. През 2001 година тимът прави турне в Мексико и там той се повлиява от бойците от Сепаратистката войска за национално избавление, откъдето се появяват революционните претекстове в творбите му. Има доста фотоси, на които Банкси е сниман по какъв начин приключва творбите си, само че в никакъв случай лицето му не се вижда.

Това, което е ясно е, че е бял мъж.

Човек от тима от Бристол споделя, че Банкси в действителност не е бил неприятен вратар, само че последователно измества интереса си от спорта към изкуството. Той подарява крупна сума на клуба - над 100 000 паунда и основава неповторим дизайн на екипите им. Затова всички членове пазят старателно тайната на същинската му идентичност.

В поддръжка на тезата, че зад Банкси стои Робърт Дел Ная се издигат причините, че е почитател на Бристол и Наполи, защото татко му е неаполитанец, а неотдавна стана арт шеф на четвъртодивизионния Форест Грийн Роувърс.

Определено обаче Банкси е почитател на футбола, защото в работите му има много спортни детайли. Така да вземем за пример през 2018 година той нарисува папа Франциск и кралицата Елизабет II, които си подават футболна топка. Те бяха с шалове на локалните Рейнджърс и Селтик, като съзнателно папата беше нарисуван като почитател на протестантския Рейнджърс, а кралицата - на католическия Селтик. Две от известните му произведения са “Футболна вяра ” и “Футболен терорист ”.

Футболът също отдава дължимото на създателя. Легендата на Реал Мадрид Серхио Рамос, който това лято отиде в Пари Сен Жермен, има в дома си картина на художника, за която е броил 50 000 $.
View this post on Instagram

Друг от известните му почитатели е Ерик Максим Чупо-Мотинг, който сега играе в Байерн Мюнхен.

Друга връзка на Банкси с футбола е, че доста от творбите му се появяват покрай стадиона на Уест Хам в Лондон, където той се реалокира да живее от Бристол.

Любопитното е, че на една от творбите му се появява международният рекордьор Юсейн Болт, само че тя е заличена с багра, каквато най-често е ориста на уличното изкуство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР