Личност, която не се приема нито за мъж, нито за

...
Личност, която не се приема нито за мъж, нито за
Коментари Харесай

САЩ вече издават паспорти с пол Х - ни мъж, ни жена |

Личност, която не се приема нито за мъж, нито за жена получи първия американски паспорт, на който полът е обозначен с „ Х “.

От Държавния департамент обявиха, че се надяват да оферират тази опция в по-голям мащаб от идната година. Говорителят Нед Прайс уточни, че това демонстрира уговорката на американското външно министерство за поощряване свободата, достолепието и равенството на всички, включително LGBTQI+ обществото.

Властите не оповестиха кой е получил паспорта, само че Си Би Ес и правозащитни организации показаха, че документът е бил публикуван на Дейна Зим - интерполов гражданин на Колорадо.

Според Си Би Ес индивидът с небинарен пол се борил с държавното управление за сходно самопризнание от 2015 година, напомня БНР.

Правозащитници обявиха, че това е победа за доста американци, които желаят да пътуват по света с достоверната си еднаквост.

Признаването на небинарните хора в публични документи е стъпка, която администрацията на президента Джо Байдън приема за значима за признание правата на американците, които са куиър (хора с нехетеросексуална ориентировка – б.р.).

През юни Държавният департамент разгласи, че се работи по прибавянето на трети пол в паспортите, само че тогава разгласи, че ще е належащо време, защото това изисква възобновяване на компютърните системи.

Паспорти с трети пол към този момент се издават от други страни като Канада, Австралия и Нова Зеландия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР