Лично президентът Румен Радев се е застъпил за допускане на

...
Лично президентът Румен Радев се е застъпил за допускане на
Коментари Харесай

Радев лично подкрепил участието на атлети от Русия и Украйна на Олимпиадата

Лично президентът Румен Радев се е застъпил за допускане на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 година

Това излиза наяве от изказване на ръководителя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който се намира в страната по случай стогодишнината от сноваването на БОК и се срещна с президента в сряда.

Досега България и Унгария бяха единствените страни от Европейски Съюз, които отказваха да поддържат изваждането на руснаци и беларуси от надпреварите като глоба против нашествието на Владимир Путин в Украйна.

Позицията тогава беше подписана от отрасловите министри на 30 страни - освен от Европейски Съюз, само че и страни като Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Австралия, Япония и Южна Корея.

Сега към този момент се вижда, че безмълвният отвод на служебния кабинет не е инцидентен.

" Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат позволени до присъединяване в квалификациите, които към този момент се организират. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата рекомендация. Щастлив съм, че в това отношение срещнах поддръжка от президента Радев. Той също желае спортистите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да вземат участие на Олимпийските игри ", споделя Томас Бах пред Българска телеграфна агенция във връзка проблема.

От българското президентство не са коментирали нищо по този мотив - показва се единствено церемониалната тирада на Румен Радев пред БОК и че " страната ни поддържа идеята на Международния олимпийски комитет олимпийското придвижване да продължи да бъде неотменима част от напъните за реализиране на мир, сигурност и непоклатимост и за одобряването на непреходните хуманни полезности ".

В края на март Бах предложи руснаците и беларусите да бъдат позволени до Олимпиадата в Париж под безпристрастен байрак - по този начин както съветските спортисти се състезават и в този момент поради огромния допинг-скандал от последните години.

Единственото в допълнение изискване на МОК е спортистите да не са част от " военна организация " в Русия или Беларус - т.е. да не се водят на щат към армията, каквито голям брой случаи има като малка врата за в допълнение финансиране или други държавни привилегии за професионални спортисти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР