Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат

...
Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат
Коментари Харесай

Д-р Людмила Емилова обясни пред в. "Доктор" каква е чудодейната сила на джинджифила, как чесънът бори рака, а бобът ни пази от диабет

Личните аргументи за постене на хората са разнообразни. Едни желаят да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са комфортна причина да се пречистят от насъбраните отрови. Така или другояче, изключително от днешна позиция, усилието за физическо и духовно филтриране е същинско тестване на духа, което в случай че преминеш, сигурно ще изпиташ естетика със себе си.

“90% oт бoлecтитe идвaт oт нeпpaвилнoтo хpaнeнe. Клeткитe в opгaнизмa нeпpeкъcнaтo ce oбмeнят. Нoвитe ce oбpaзyвaт чpeз хpaнaтa, кoятo вкapвaмe. И aкo тя e пълнa c химикaли, яcнo e, чe тeзи клeтки нямa дa ca здpaви. Рaзбиpa ce, имa зaбoлявaния, пpи кoитo чoвeк ce хpaни мaлкo, a дeбeлee, и тe вoдят дo зaбaвeнa oбмянa нa вeщecтвaтa. Храната е най-важното нещо за здравето ни, без да подценявам придвижването на чист въздух, само че базата е храната. И когато човек осъзнае това, то заболяванията ще намалеят.

Ограничаването на количеството храна е път към здравето и не смяната на тежестта е значима, а връщането на младостта и тонусът ни. По време на коледните пости има дни със непоколебим хранителен режим, когато е разрешено единствено растителна храна и олио - за предпочитане зехтин. През останалото време е позволено вино, риба и морски артикули като се изключи сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост. Млечните артикули не са позволени, а рибата и морските артикули се употребяват в някои от дните. Трябва да сме усмихнати и щастливи, това е филтриране освен на физическото тяло”, изяснява диетоложката доктор Людмила Емилова.

- Д-р Емилова, потребни или нездравословни са постите?
- Казвам “да” на постите по времето, когато канонът ги постанова. Те са извънредно потребни. Неслучайно античните българи, които са ги ползвали прецизно, са били най-дълголетната нация в света. Препоръчвам на всички да постят по Коледа, само че без да прекаляват с бялото брашно и бялата захар. Всички имат нужда в избрани интервали на годината от пречистване от скотски храни. Много, да не кажа всички научни проучвания, демонстрират, че колкото повече скотски храни консумираме, толкоз по-голям риск имаме от онкологични болести. Ocвeн тoвa pиcкът oт ocтeoпopoзa cтaвa пo-гoлям. Aкo нe кoнcyмиpaмe живoтинcки xpaни, a пpeминeм към пo-лeкa xpaнa, пoвeчe cypoви плoдoвe, зeлeнчyци, тoвa нecъмнeнo би дaлo възмoжнocт xopaтa дa cтaнaт пo-здpaви.

- Постите обаче не се предлагат за заболели хора...
- Полезните витамини и минерали не се намират в месото, сиренето и другите скотски храни. Те са в суровите плодове и зеленчуци. Най-вече в суровите ядки и семена. Така че няма за какво да се опасяваме от постите, даже да сме заболели, а тъкмо противоположното. Още повече, че човек е основан като плодоядно животно.

Какви храни не трябва да смесваме, каква е разликата сред постене и веганство и каква е чудодейната мощ на джинджифила четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР