Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на

...
Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на
Коментари Харесай

Кой има право на наследствена пенсия


Личните пенсии могат да минават в наследствени, като се изключи пенсиите за гражданска неработоспособност, обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност и персоналните пенсии. Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият брачен партньор и родителите.

Отказът от завещание не лишава наследниците от право на наследствена пенсия, а приемането на наследствена пенсия не се смята за приемане на завещание. Какви са другите условия за приемане на наследствени пенсии и какви са типовете им, дава отговор Тодор Капитанов.

Наследствената пенсия се дефинира в % от полагащата се персонална пенсия на умрялото обезпечено лице, както следва:

1. при един правоприемник - 50 на сто;

2. при двама наследници - 75 на сто;

3. при трима и повече наследници - 100 на 100.

Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно сред тях. При гибел на двамата родители (осиновители) децата имат право на наследствена пенсия, която се дефинира от сбора на пенсиите на умрелите.


Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, в случай че учат - за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст , както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са се инвалидизирали до 18-, надлежно до 26-годишна възраст. Децата, които се смятат за учащи, се дефинират с разпоредба, а децата, които поставят стаж след дипломиране, не се считат за учащи.

Преживелият брачен партньор има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта за придобиването на пенсия за застрахователен стаж и възраст или преди тази възраст, в случай че е инвалид. Също по този начин и родителите имат право на наследствена пенсия от децата си , в случай че са навършили възрастта за придобиването на пенсия за застрахователен стаж и възраст и не получават персонална пенсия. Важно е да се посочи, че родителите на лицата, умряли по време на наборна военна работа, и на военнослужещите, починали при осъществяване на военна работа в интервенции или задачи отвън територията на страната, имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност, без значение от възрастта им.

При гибел на обезпечения на наследниците се отпуска пенсия в сходство с типа на персоналната пенсия за общо заболяване или заради трудова акцидент или професионална болест, която умрелият би получил като лице с трайно увреждане със изгубена продуктивност повече от 90 на 100 . Когато умрелият е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, на наследниците се отпуска наследствена пенсия, изчислена от полагащата се пенсия за застрахователен стаж и възраст, в случай че това е по-благоприятно за тях.

 istock istock
Съществуват няколко типове наследствени пенсии . При гибел на пенсионер, който е получавал персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване или трудова акцидент или професионална болест , размерът на наследствената пенсия се дефинира от идната му се персонална пенсия за неработоспособност заради трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 90 на 100.

При гибел на военнослужещ на наборна военна работа или при осъществяване на военна работа в интервенции или задачи отвън територията на страната на наследниците му се отпуска пенсия , като за база се взема размерът на пенсията му за военна неработоспособност по член 86, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), еднакъв на идната се пенсия за военна неработоспособност при трайно понижена продуктивност над 90 на 100.

При гибел на пенсионер, който е получавал пенсия за военна неработоспособност , размерът на пенсията на наследниците се дефинира от идната се пенсия за военна неработоспособност при трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100, избрана по член 86 от КСО.

При гибел на пенсионер, който е получавал персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване или персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст, наследствената пенсия се отпуска в процентите по член 81 от КСО, съгласно типа на получаваната пенсия.

Пенсионерът има право и на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга, в размер и по правила, уредени в КСО

Справка:

член 80 – 86 от Кодекса за обществено обезпечаване

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР