Личните лекари в Пловдив масово поставят ваксини срещу морбили преди

...
Личните лекари в Пловдив масово поставят ваксини срещу морбили преди
Коментари Харесай

Лекари в Пловдив масово поставят ваксини срещу морбили

Личните лекари в Пловдив всеобщо слагат ваксини против морбили преди празниците. Причината е разпространяването на заболяването в прилежащи страни, а почивните дни са мотив за повече пътувания отвън страната, при което съществува риск вирусът да бъде пренесен.

В България имунизацията против морбили се прави на 13-месечна възраст и има втори банкет, когато детето навърши 12 години. Доскоро семейство Нешеви са живели в Германия и през днешния ден са на обзор, с цел да са сигурни, че детето им е предпазено.

" Детето ни има всички немски ваксини, тъй че - върнахме се в България и занапред ще узнаваме какво към момента не е задоволително. "
За деца, които са били в чужбина, се показва имунизационен паспорт пред персоналния доктор, споделя доктор Дипчикова. Над 85% от нейните пациенти са имунизирани. На останалите припомнят от време на време.

Заради пика на заболяването в Румъния, Австрия, Франция и Германия, лекар Дипчикова предлага сега да не се пътува в тези страни с бебета и неимунизирани деца, тъй като заболяването е мощно заразна и може да даде затруднения.

" Имаме един случай на дете, което на 3-месечна възраст е преболедувало морбили и едно от късните затруднения тя го направи на 9-годишна възраст... детето сега е на легло и в тежко положение. Това е дете, което преди 12 години е боледувало от морбили, на 3-месечна възраст, когато не е имало ваксина в този интервал ", сподели доктор Таня Васева-Дипчикова – персонален доктор.
В по-рисковите квартали се работи със здравен посредник. От РЗИ-Пловдив успокояват, че няма заплаха от зараза у нас, заяви Българска национална телевизия.

" Ние имаме задоволително количество ваксина, с цел да бъдат обхванати и да може обсега с ваксина да бъде задоволително висок, с цел да предотвратим пораждане на случаи на морбили в България ", безапелационна е доктор Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.
Последната зараза у нас беше в интервала 2009 - 2011 година. Заболелите бяха над 24 хиляди, по-голямата част от тях деца.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР