Личните лекари ще посочват в рецептите за лечение на симптоми

...
Личните лекари ще посочват в рецептите за лечение на симптоми
Коментари Харесай

При липса на лекарство за симптоми на COVID-19 в аптеките ще го заместват с генерично |

Личните лекари ще показват в рецептите за лекуване на признаци на ковид, че при краткотраен дефицит на даден лекарствен артикул в аптечната мрежа, същият може да бъде сменен с генерично лекарство от фармацевт.

До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят инструкции, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната.

Това стана ясно след среща на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов с Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Повод за срещата бяха усложненията, които съсловните организации срещат при изписването и продажбата на лекарствени артикули в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура.

„ Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним оптимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи съответна грижа. За това до края на тази седмица ще чакам предложенията на съсловните организации с точни оферти по какъв начин лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при вероятно привършване на лекарствен артикул в избрана аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи ненужно време за пациента ", сподели министър Ангелов по време на срещата.

Съсловните организации поеха ангажимент в най-кратки периоди да изготвят напътствията, с цел да стигнат допустимо най-скоро до общопрактикуващите лекари и фармацевтите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР