Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси

...
Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси
Коментари Харесай

От 2,90 лв. до 7,80 лв.: Лекари настояват за по-висока потребителската такса

Личните лекари оферират и упорстват да се усилят потребителските такси при медицински обзор оферират. Сумата от 2 лв. и 90 стотинки не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се усили с цели 5 лв. – до 7 лв. и 80 стотинки , с цел да доближи 1% от минималната работна заплата.

Според ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско  доктор Петко Желязков потребителската такса започва през 2000 година

" През 2012 година бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лева тъй като минималната заплата беше толкоз. Никой не споделя, че новата такса би трябвало напълно да се заплаща от пациента, изключително пък от уязвимите групи. В момента даже доста огромна част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 година, онкоболните, студенти учащи. Както сега страната поема част от таксата при пенсионерите, по този начин може да го направи при децата ", съобщи тя пред.

По думите му има работещи, които не могат да посетят персонален доктор поради ниската такса. " Ще водим договаряния. Таксата се употребява за обслужване на практиките, а оставащото е за персонален доход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до персоналните лекари по-свободен ", счита доктор Желязков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР