Личните лекари не подкрепят сега. Това се казва в становище от

...
Личните лекари не подкрепят сега.
Това се казва в становище от
Коментари Харесай

И личните лекари са против бялата рецепта да е само е-рецепта

Личните лекари не поддържат в този момент .

Това се споделя в мнение от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България , изпратено до здравния министър Асена Сербезова , ръководителя на здравната комисия Антон Тонев. Копие от писмото е адресирано до, ръководителя на Здравната каса Петко Салчев , ръководителя на з доктор Иван Маджаров и до членовете на техните организации.
 БЛС скочи против цялостното отпадане на хартиената рецепта
БЛС скочи против цялостното отпадане на хартиената рецепта

Те упорстват хартиената рецепта да продължи да важи редом с електроннат

От Сдружението на персоналните лекари поддържат декларираното мнение на БЛС, че с прекосяването на " бялата рецепта " само в електронен вид " не се подсигуряват ползите на българските пациенти , а се лимитират правата на лекарите за практикуване на тяхната специалност, което от своя страна ще докара до ограничение правата на пациентите. ".

Становището на персоналните лекари е във връзка план за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестен на електронната страница на Министерство на здравеопазването на 12. 04. 2022 година

" Считаме също, че предвид на сигурността, контрола и усъвършенстване на процеса, е по-належащо да се обмисли опцията " зелените и жълти " предписания за разпределяне на лекарствени артикули , съдържащи наркотични субстанции да преминат единствено в електронен вид ", се споделя в мнението на персоналните лекари.
 Пациентската организация
Пациентската организация " Заедно с теб " се възпротиви на отпадането на хартиената рецепта

Те считат че е редно хартиената рецепта би трябвало да остане наред с електронната

Личните лекари считат, че въвеждането на " електронизацията " в системата на опазването на здравето е комплициран развой, обвързван с спомагателни задължения, разноски и време , които следва да бъдат разпределени сред всички участваща в него страни.

От сдружението считат, че за общопрактикуващите лекари (ОПЛ) единственият допустим и работещ вид е да остане в този момент съществуващата опция да се изписва " бяла рецепта " в книжен или електронен вид. Повечето от претекстовете за това са към този момент показани освен от съсловните, само че и от организациите на пациенти, както и разнообразни техни представители.
 Над 90% от хората желаят хартиената рецепта да остане, сочи анкета на БЛС
Над 90% от хората желаят хартиената рецепта да остане, сочи анкета на БЛС

Едва 8% поддържат изцяло концепцията за отпадане на хартиената рецепта

Припомняме, през март 2021 година за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна.

Преди година единствено. През декември 2020 година стана ясно, че всеки към всяка една аптека.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР