Личните лекари и специалистите от извънболничната помощ да могат да

...
Личните лекари и специалистите от извънболничната помощ да могат да
Коментари Харесай

МЗ предлага личните лекари да могат да назначават антигенни тестове за Covid

Личните лекари и експертите от извънболничната помощ да могат да назначават бързи антигенни проби за Covid-19. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в своя разпоредба, оповестени за публично разискване. Предложението идва на фона на надигащата се нова Covid-вълна, в която общопрактикуващите лекари са с вързани ръце да насочат непосредствено своите пациенти за диагностика.

Възможността да назначават PCR проби им. От тогава и самите персонални лекари, и епидемиолози и вирусолози дефинират този ход на здравните управляващи като и броят на направените проби внезапно спадна. Сега персоналните лекари би трябвало да насочват болните си пациенти към експерт, който към този момент има право назначи PCR тест, само че тромавата процедура отхвърля хората от това да се тестват и има огромна скрита заболеваемост. Преди дни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев сподели, че новозаразените са понед която се оповестява всяка заран.

Сега Министерство на здравеопазването предлага както персоналните лекари, по този начин и експертите да могат да назначават бързи антигенни проби. Предложението на министерството е бързите антигенни проби за Covid-19 да бъдат включени в медико-диагностичните проучвания, заплащани от бюджета на НЗОК.

“С смяната се цели възстановяване на качеството и навременността на здравната помощ за пациентите и разширение на дейностите за ранно разкриване на зараза с ковид. Ранното доказване на съществуваща зараза у инфектираните лица и последващите ограничения за тяхното карантиниране или изолираност би довело до доста закъснение на разпространяването на Covid-19”, обявиха от Министерство на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването означават, че смяната доста ще улесни пациентите и ще разшири опциите за осъществяване на проучвания за ранно разкриване на зараза с ковид.

Необходимите финансови средства за използване на препоръчаните от Министерство на здравеопазването промени са в границите на бюджета на НЗОК за съответната година.

До ден-два ще има нови ограничения против ковид

До ден-два се чака въвеждането на нови ограничения против разпространяването на ковид, сподели по-рано във вторник пред BulgariaOnAir директорката на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. По думите ѝ през последните дни е имало интензивни диалози по тематиката в здравното министерство.

Очакванията са още веднъж да се вкара наложително носене на маски на публични места.

“Много значимо е в този момент да ограничим разпространяването. Поне носенето на маските дано да бъде наложително на всички места на публични места “, съобщи Христова.

Мерките у нас отпаднаха дефинитивно на 1 април. Тогава се отчиташе понижение на инфектираните, което продължи и в идващите седмици. През последните дни обаче се регистрира растеж на новите случай. Като съществена причина за така наречен лятна вълна се сочи новият вид на Омикрон – BA.5, който неотдавна бе открит у нас.

Според Христова упованията са пикът на новата вълна да е през август. Тя обаче предизвести, че броят на новозаразените може да не спадне бързо. “Новата вълна е обвързвана с BA.5. С налагането на този вид се върви към пика. Поне такива са данните от западните страни, особено Португалия, която водеше класацията за ранно разпространяване на BA.5.”, съобщи Христова. Тя добави, че все още към 30% от случаите у нас са поради новия вид. Очаква се в околните седмици делът им да се усили.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР