Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие

...
Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие
Коментари Харесай

Предлагат PCR тестове при следните пет симптома

 Личните лекари да издават направление за PCR тест при съществуване на най-малко пет признака на COVID-19 у пациента. Това предлага НЗОК за план на контракт за изменение на националния рамков контракт 2020-2022 година, изпратен до Българския лекарски съюз. Ще може да се издаде направление за тест, в случай че пациентът има най-малко пет от признаците, които да са се появили неотдавна: температура; кашлица - най-вече суха; мощна отпадналост; загуба на усет и/или обоняние; затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; кислородно засищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).

  " Когато е края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, концепцията беше те да са четири, като категорично беше маркирано, че това предстои на разискване, защото обстановката се трансформира ",  заяви в ефира на " Здравей, България " доктор Любомир Киров ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари. " Ситуацията в действителност се промени, защото в този момент към този момент имаме и по този начин наречените бързи, антигенни проби,които имат до 90 % акуратност, като PCR тестванията. Те са по-евтини, не изискват особено съоръжение. Така че би трябвало да се премислят тези критерии и да са два или най-вече три ", безапелационен е доктор Киров.

" Препоръчваме в новите условия да се употребяват антигенни проби, а PCR теста да се употребява, когато  антигенният тест е негативен, само че пациентът продължава да има недоволства или се утежнява ", показва доктор Киров.

" Мисля, че тези критерии е бъдат изменени и разсъдъкът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат у дома оптимално късно. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е задачата на НЗОК с увеличението на броя на критериите не мога да кажа, само че в случай че това е икономисване на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо ", безапелационен е доктор Киров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР