Личните данни на над 181 000 хърватски граждани са изтекли

...
Личните данни на над 181 000 хърватски граждани са изтекли
Коментари Харесай

Скандал с теч на лични данни: Потърпевши са над 181 000 хървати, включително деца

Личните данни на над 181 000 хърватски жители са изтекли от компанията EOS Matrix, която оказва помощ за събирането на задължения към разнообразни компании. Сред засегнатите са и няколкостотин малолетни лица. Според институциите в Хърватия това е най-голямото приключване на персонална информация до момента.

Според „ Индекс ” това е второто огромно приключване на данни . В края на предходната година стартира следствие против B2 Capital – друга компания за събиране на отговорности, от която изтече персонална информация на 77 000 лица.

Проверихме какъв брой души са подготвени да си дадат имената и ЕГН-то за несъществуваща идея

Подобно на случая с B2 Capital, Агенцията за отбрана на персоналните данни (АЗЛД) в страната удостовери, че е почнала процедура по контрол над „ Индекс ”. Агенцията е получила неизвестен сигнал , че има основателно съмнение, че редица организации за събиране на задължения, работещи в Хърватия, обменят бази данни, което не би трябвало да вършат.

Личните данни на 181 641 души включва освен имената им , само че и ЕГН, дата на раждане, както и информация за съдлъжниците и поръчителите.

Информацията е употребена за таргетирани реклами

Спорно е дали базата данни на EOS Matrix съдържа също персоналните данни на 294 малолетни лица и не е ясно по какъв начин тази организация е събрала персоналните данни на малолетните, написа БГНЕС.

От EOS Matrix признаха, че тяхната база данни съдържа информация за малолетни, само че обявиха, че това е направено въз основа на правосъдни решения за заместничество , т.е. за лица, които са избрани за наследници на длъжници.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР