Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за

...
Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за
Коментари Харесай

Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направени ваксини

Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направни ваксини на неосигурени пациенти за месец април. Въпреки, че от НЗОК и Здравното министерство са изпратили спомагателни инструкции към Регионалната здравна каса, оттова отхвърлят да се разплатят с джипитата.

Единствено в Пловдив и Варна персоналните лекари не са получили сумите за направените ваксини на здравнонеосигурени лица и такива, които не са в техните пациентски листи.

Според ръководителя на сдружението на общопрактикуващите лекара в Пловдив повода е в особеното пояснение на нормативната разпоредба. Подобни проблеми е имало в Сливен и Шумен, само че те към този момент са решени- споделя доктор Костадин Сотиров.

" Към момента публичният интерес е да се ваксинират най-вече хора, духът на наредбите е в тази посока да се облекчи ваксинирането, по тази причина би трябвало да се следва този дух и РЗОК да не основава спънки, само че те се хващат за текстове и тълкувания, по които да не платят ", споделя доктор Сотиров.

ОТ РЗОК Пловдив не дадоха безапелационен отговор за какво сумите не са платени.

" На уеб страницата на Министерство на здравеопазването е оповестена методиката за заплащане на имунизациите и тяхното отчитане. РЗОК не мога да отговоря какво се е случило, има си национална система, би трябвало да се записва всяко едно лице ", сподели Мария Димитрова-РЗОК-Пловдив.

Всеки един от лекарите е отчел своите пациенти към касата, а всички останали ваксини с осведомено единодушие са подадени към Националната здравна система. И макар, че в края на месец април има изпратено писмо от Здравното министерство до Регионалната здравна каса в Пловдив, тук на локално равнище специалистите преценят, че сумите няма да бъдат изплатени. Подобни неуредици обаче въздействат извънредно отрицателно на имунизационната акция.

" Когато ти основават на разнообразни равнища разнообразни спънки, в един миг се отказваш, кой естествен човек ще хвърля труд, с цел да прави работа, която няма да му бъде платена. Аз не мога да обвиня никой сътрудник, който отхвърля да прави имунизации ", споделя доктор Костадин Сотиров.

Джипитата в Пловдивско са принудени да включват неосигурени пациенти в своите листи, с цел да могат да ги имунизират.

Автор: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР